Jedz smacznie i zdrowo

Bardzo często słyszymy zdanie, że w zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na ciasta, pieczywa i inne popularne przekąski. To wszystko ze względu na: gluten, tłuszcze nasycone i częściowo uwodornione (masła, margaryny), cukier, a przede wszystkim niski poziom pożywnych mikro i makro elementów. Nie da się potem tego „nadrobić” w ciągu dnia.

Jednak wszyscy uwielbiamy chrupiący chlebek, bagietki albo ciastka do kawy i herbaty. Co robić? Ze wszystkiego zrezygnować? Na pewno nie warto.

Alternatywą dla kalorii są inne mąki i erytrytol. Nasza firma cateringowa z Wrocławia w kuchni korzysta z kilkunastu rodzajów mąk. Większość z nich można swobodnie stosować podczas diety bezglutenowej. Wybierając PiuPiu Catering Pożywny, nie będziesz musiał rezygnować ze swoich ulubionych potraw. W naszych posiłkach zastępujemy popularne i niezdrowe składniki bombami witaminowo-minerałowymi.

Proponujemy między innymi mąkę: dyniową, kokosową, konopną, z wiesiołka, makową, gryczaną, z ciecierzycy, orkiszową, z amarantusa i jaglaną. Zdarza się także mąka żytnia i kukurydziana.

maki

Zapraszamy do sprawdzenia kilku ciekawych statystyk:

W porównaniu z mąką pszenną, mąka dyniowa ma niemal 8 razy mniej węglowodanów i prawie 4 razy więcej białka. Zawiera również sole mineralne, wzbogacone fosforanami, i błonnikiem oraz niewielką ilość enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych.

Dla diety bezglutenowej odpowiednia jest mąka kokosowa. Ma przyjemny, słodki i kokosowy smak. Uzyskujemy ją z drobno zmielonych orzechów kokosowych. Zawiera więcej białka niż mąka pszenna, 10 razy więcej błonnika i 5 razy mniej węglowodanów.

Besan (gram flour) to powszechnie używana bezglutenowa mąka z ciecierzycy. Zawiera dużo protein i mnóstwo kwasu foliowego. Jej około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na ten kwas (ważne dla kobiet w ciąży). Co więcej, jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%), mangan (67%), a nawet miedź (26%).

Mąka makowa ma ­ 17g tłuszczu, 5,8g węglowodanów (10 razy mniej niż pszenna), 29g białka. Odtłuszczona zawiera niemal 2 razy mniej kalorii i 2,5 raza mniej tłuszczu niż zwykły mak.

Mąkę z wiesiołka charakteryzuje bogactwo naturalnych minerałów i witamin oraz flawonoidów.

Jeśli unikasz glutenu, ale nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, skorzystaj z naszej oferty i zacznij dietę z dostawą do domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus