Imbir

Imbir

Imbir to niezwykła bylina znana i ceniona niemal na całym świecie. Jest jednym z podstawowych dodatków kuchni Azjatyckiej cenionym także dzięki swoim właściwościom leczniczym. Ma wszechstronne zastosowanie – przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Imbir nazywany jest naturalną aspiryną gdyż podobnie jak ona rozrzedza krew nie powodując przy tym problemów z żołądkiem.

Świeży imbir


Imbir – właściwości lecznicze

Właściwości imbiru niezwykle wiele razy były przedmiotem naukowych badań a ich wyniki tylko potwierdzają  moc tej niepozornej rośliny. W czym pomocny jest imbir?

  • Zapobiega i wspomaga leczenie przeziębienia
  • Rozgrzewa – stąd jego popularność w okresie jesienno-zimowym
  • Wpływa na poprawę koncentracji
  • Stosuje się go przy mdłościach – zarówno kobiet w ciąży (wczesnej – do 20 tygodnia) jak i przy chorobie lokomocyjnej i morskiej
  • Jest pomocny przy wzdęciach
  • Pomaga w rzucaniu palenia
  • Leczy migreny
  • Ma silne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne – także przy bólach menstruacyjnych
  • Zawiera substancje zwalczające komórki rakowe

Ponadto badane są właściwości imbiru, które wskazują na znaczne obniżanie poziomu cukru we krwi. Wyniki jeszcze nie są znane ale prognozy bardzo obiecujące.

Imbir – świeży czy suszony?

Nieczęsto wspomina się o bardzo istotnej kwestii – skrajnie różnych właściwościach imbiru świeżego i suszonego.

Łyżka kurkumy


Imbir suszony ma działanie silnie osuszające – zwalcza nadmiar flegmy w organizmie czy wspomaga walkę z zapaleniami zatok. Najlepiej połączyć go wówczas z kurkumą i cynamonem tworząc tak zwane ,,złote mleko”.

Wszelkie zastosowanie antywirusowe i przeciwzapalne posiada jedynie świeży imbir. Podczas suszenia ginie bowiem gingerol – związek czynny odpowiedzialny za to działanie. Połączony z chilli i pieprzem, składnikami o równie mocnym działaniu, da natychmiastowe efekty.

Imbir – zastosowanie w kuchni

Nieskończenie wiele zastosowań znajduje imbir w sztuce kulinarnej.

Można go podawać w plastrach, starty na tarce, poszatkowany, zmielony, suszony, w proszku.

Ze względu na rozgrzewające właściwości jest szczególnie lubiany w chłodniejsze miesiące jako dodatek do herbat i napojów. Również plasterek imbiru na języku pomoże w szybkim rozgrzaniu ciała.

Herbata z imbirem

Istnieje wiele przepisów na syropy i nalewki imbirowe. Poniżej zaś przedstawiamy przepis na pyszny i zdrowy napój imbirowy:

Przepis na napój imbirowy:

  • Imbir
  • Miód
  • Cytrusy – cytryna, pomarańcza, mandarynka
  • Przyprawy – goździki, cynamon

Obrany imbir zetrzeć na tarce – wedle uznania można także zostawić kilka plasterków. Ugnieść na dnie naczynia razem z plasterkami owoców i miodem. Dodać przyprawy i zalać wodą.

UWAGA!

Jeśli chcemy by pełnił funkcję rozgrzewająca zalewamy wrzątkiem i podajemy gorący.

Jeżeli jednak zależy nam na jak największych właściwościach leczniczych zalewamy letnią wodą bądź czekamy z dodaniem miodu aż wystygnie gdyż potężne właściwości zdrowotne miodu giną w 40 stopniach.

Imbir – jaki wybrać?

Przy kupnie imbiru warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • Kolor imbiru powinien być kremowo – jasnobrązowy, bez żadnych plam
  • Skórka nie powinna być pomarszczona lub pokryta miękkimi plamami
  • Imbiru nie trzymamy w lodówce tylko w temperaturze pokojowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus