7 produktów, którymi zastąpisz biały cukier

Zamienniki cukru

Nie od dziś wiadomo jak szkodliwy jest rafinowany biały cukier. Powoduje zakwaszenie organizmu a także utratę wapnia. Ponadto bywa przyczyną otyłości, cukrzycy, anemii, nadciśnienia i próchnicy. Wpływa niekorzystnie na ogólną odporność organizmu osłabiając go. Sprzyja rozwojowi infekcji grzybicznych i opryszczki, odbija się na regularności mięsiączek a nawet przyczynia się do raka i impotencji. Co więcej osłabia koncentrację i powoduje nerwowość.

Ograniczyć apetyt na słodycze możemy dzięki odpowiedniej diecie – pełnej warzyw, produktów zbożowych i roślin strączkowych. Warto wzbogacić dania o słodkie warzywa jak marchewka czy buraki i zastąpić słodkości owocami. Należy też podkreślić, że cukier brązowy czy fruktoza tylko pozornie są lepszym wyborem – jest to bardziej chwyt marketingowy. Większość z nich jest rafinowana w takim samym stopniu co zwykły cukier.

Ciężko jednak wyobrazić sobie całkowite wyeliminowanie cukru ze swojej diety. Dlatego też warto po prostu zastąpić biały cukier jednym z zamienników. Wybór jest duży- z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Łyżka miodu

  1. Miód

Jeden z najpopularniejszych substytutów białego cukru. Składa się głównie z bardzo dobrze przyswajalnej  fruktozy i glukozy. Jest bardziej kaloryczny niż cukier lecz nie są to puste kalorie – zawiera bowiem enzymy, witaminy z grupy B, kwasy organiczne i minerały takie jak żelazo, magnez, potas,fosfor, wapń, jod i kobalt.

Warto jednak pamiętać o tym, że w temperaturze powyżej 40 stopni traci on swoje zdrowotne właściwości. Nawet wtedy jest on jednak lepszym wyborem niż biały cukier.

  1. Stewia

Roślina o specyficznym smaku, której liście zarówno świeże jak i suszone z powodzeniem zastępują inne słodziki. Praktycznie pozbawiona kalorii i bardzo słodka – nawet do 300 razy bardziej niż cukier. Bogata w witaminy z grup B i C, białka, tłuszcze oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, selen, potas, cynk i chrom. Używana jest także leczniczo jako środek bakteriobójczy i moczopędny oraz wzmacniający organizm.

Wybierając stewię należy unikać białych proszków i bezbarwnych ekstraktów – oznacza to bowiem, że została poddana silnej obróbce a tym samym pozbawiona wartości odżywczych.

  1. Ksylitol – cukier brzozowy

Pozyskiwany z naturalnych składników – najczęściej z brzozy. Jest o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier zachowując przy tym taką samą intensywność smaku. Ma charakter zasadowy a ilość jego zdrowotnych właściwości jest imponująca. Wspomaga układ immunologiczny, zapobiega chorobom przewlekłym, znacząco zwiększa przyswajalność wapnia i spowalnia procesy starzenia się. Działa także bakteriobójczo, dzięki czemu używa się go jako jednego ze składników domowej pasty do zębów.

Dzienna dawka ksylitolu nie powinna jednak przekraczać trzech łyżeczek.

  1. Erytrol

Jest organicznym związkiem chemicznym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominającym zwykły cukier. Jest uznawany za najzdrowszą, ze wszystkich substancji słodzących ze względu na ogrom właściwości odżywczych.

Posiada także najniższą kaloryczność a jego indeks glikemiczny jest równy 0, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla cukrzyków i osób odchudzających się. Ponadto zapobiega powstawaniu próchnicy i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Łyżeczka cukru i truskawki

  1. Syrop klonowy

Pozyskiwany z pnia klonu gęsty syrop o specyficznym, słodkim smaku. Zawiera magnez, potas, wapń, fosfor a także witaminy z grupy B, kwas foliowy,biotynę i niacynę.

  1. Syrop z agawy

Produkowany z dwóch rodzajów kaktusa syrop o smaku zbliżonym do rozcieńczonego miodu. Posiada niski indeks glikemiczny a ze względu na zawartość błonnika wspomaga i przyspiesza proces przemiany materii. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę przewodu pokarmowego i generuje wzrost potrzebnej mu flory zapobiegając zaparciom.

  1. Lukrecja

W ziołolecznictwie jest jedną z roślin o najdłuższej historii – znana była już starożytnym Grekom, Rzymianom, Egipcjaninom i Chińczykom. Stosowana leczniczo przy infekcjach górnych dróg oddechowych i chorobach gardła a także w przypadku problemów żołądkowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, i przeczyszczające, podnosi również ciśnienie krwi. Jest bogata w fitosterole, glicyryzynę i izoflawony oraz olejek eteryczny. Jest używana jako składnik wielu produktów spożywczych oraz w produkcji kosmetyków.

Uwaga! Lukrecja wchodzi w interakcje z niektórymi lekami powodując spadek ich skuteczności dlatego nie każdy może jej używać.

Istnieje jeszcze więcej możliwości na zastąpienie białego cukru – suszone owoce, słód jęczmienny lub ryżowy, melasa czy po prostu nierafinowany cukier z soku trzcinowego. Nie bez powodu cukier nazywany jest ,,białym zabójcą”, warto więc wykluczyć go raz na zawsze ze swojej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus