„Przyprawa życia” – kurkuma

„Przyprawa życia” – kurkuma

Występująca pod postacią żółtego proszku kurkuma jest kłączem ostryżu długiego występującego głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Jej właściwości znane są od ponad 5 tysięcy lat. Używana jest jako przyprawa, środek leczniczy oraz barwnik. Ponadto w kulturze indyjskiej jest elementem wielu rytuałów, choćby zaślubin.

Łyżka kurkumy

Kurkuma – właściwości lecznicze

Substancją czynną decydującą o właściwościach zdrowotnych kurkumy jest kurkumina, która odpowiada także za jej pomarańczowy kolor. Kurkumina ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki którym chroni organizm przed wolnymi rodnikami, przyspieszającymi procesy starzenia i zwiększającymi ryzyko nowotworów.

Dzięki działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym kurkuma jest naturalnym antybiotykiem. Działa również korzystnie na układ nerwowy człowieka. W skład kurkumy wchodzą także olejki eteryczne zawierające sole mineralne, witaminę C i zapobiegające wzdęciom.

Kurkuma – zastosowanie zdrowotne

  • Kurkuma na wzmocnienie odporności

Zawartość kurkuminy sprawia, że kurkuma wykazuje działanie bakteriobójcze oraz wspomagające niszczenie wirusów i grzybów. Podnosi także poziom peptydu chroniąc tym samym organizm przed infekcjami.

  • Kurkuma na serce

Dzięki działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym kurkuma wspomaga pracę układu krążenia i serca. Zmniejsza także ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Poprawia również krążenie.

  • Kurkuma na wątrobę

Kurkumina oraz olejki eteryczne zawarte w kurkumie powodują wydzielanie się żółci mającej kluczową rolę w trawieniu tłuszczów. Z tego powodu stosuje się ją  w zapaleniach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ponadto chroni i wspomaga regenerację komórek wątroby.

  • Kurkuma na mózg

Kurkuma jest jednym z najsilniejszych nootropów – substancji wspomagających procesy pamięciowe, koncentrację i ogólne działanie mózgu. Przyspiesza procesy poznawcze oraz pobudza do namnażania się komórek nerwowych. Potwierdzono również, że kurkuma wpływa na niszczenie białek powodujących chorobę Alzheimera.

Ponadto kurkumę warto wykorzystać w problemach z trawieniem, wspomoże też walkę z trądzikiem i przebarwieniami, działa przeciwzmarszczkowo.

Deska do krojenia z kurkumą

Kurkuma – przeciwwskazania

Ze względu na wyjątkowo silne właściwości istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania kurkumy.  W dużych dawkach stosowana przez dłuższy czas może wpływać niekorzystnie na błonę śluzową jelit i żołądka stąd wskazana jest ostrożność osób z chorobą wrzodową. Uważać powinny również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe oraz zmagające się z chorobami związanymi z przepływem żółci. Z kurkumy powinny zrezygnować kobiety w ciąży – pobudzenie macicy może być powodem nawet poronienia.

Kurkuma – przepis na ,,złote mleko”

W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej kurkuma uchodzi za najpotężniejszy środek odżywczy jaki istnieje. Jednym z najbardziej cenionych napojów zawierających kurkumę jest Złote Mleko, napój rozgrzewający pochodzący z tradycyjnej medycyny arjuwedycznej, podnoszący odporność, pomagający w zasypianiu, zwalczający infekcje, usuwający śluz z organizmu a także bardzo skuteczny w leczeniu depresji.

Składniki:
  • ¼ szklanki świeżej, niezwietrzałej kurkumy
  • Pół szklanki wody
  • Prawdziwe mleko krowie, kozie lub roślinne
Przygotowanie:

Podgrzewać kurkumę i wodę około 5-8 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Tak przygotowaną pastę przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce

Następnie w szklance ciepłego mleka rozpuścić łyżeczkę pasty, dodać nieco miodu i imbiru. Można także dodać szczyptę czarnego pieprzu, który bardzo mocno zwiększy przyswajalność kurkuminy.

Dawkowanie:

W walce z infekcją pić co 3-4 godziny, w innych wypadkach najlepiej przed snem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus