Cynamon – przyprawa na zdrowie

Cynamon

Cynamon rosnący w Indonezji, Indiach, Brazylii, Egipcie, Wietnamie i na Sri Lance pozyskiwany jest z suszonej kory drzewa o tej samej nazwie. Popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i zapachowi ale również właściwościom zdrowotnym.

Jest przyprawą tak wiekową, że zostaje wspomniany nawet w Starym Testamencie. Stosowany leczniczo do zwalczania przeziębień i nudności, pomagającym w przypadkach bolesnych miesiączek oraz do walki z biegunką i wzdęciami. Ponadto używany był jako źródło energii, wspomagające układ krążenia i działające rozgrzewająco.

Spośród czterech odmian cynamonu najpowszechniejsze typy to Cassia i Cejloński. Pierwszy z nich najczęściej gości na sklepowych półkach wyróżniając się ciemniejszą barwą i większą twardością. Przy odrobinie zaangażowania dostać można również najbardziej ceniony cynamon Cejloński – słodki, o intensiejszym aromacie z nutą cytryny, miękki dzięki czemu łatwiejszy do zmielenia.

Cynamon i anyż

Dlaczego cynamon?

  • Zawiera imponujące ilości żelaza, magnezu, wapnia i błonnika
  • Jest niezastąpiony przy leczeniu infekcji grzybicznych
  • Wpływa na poprawę pamięci, koncentracji i funkcji poznawczych
  • Zwalcza kłopoty z trądzikiem likwidując wyprski, przebarwienia i rozjaśniając cerę
  • Dzięki działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym jest naturalnym środkiem konserwującym
  • Hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych
  • Najprawdopodobniej wpływa na regulowanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi

We wszystkich powyższych przypadkach polecana jest jest bardzo prosta mieszanka – pół łyżeczki cynamonu z łyżką miodu pita naczczo każdego ranka. Nie tylko pomoże w walce z trądzikiem i cholesterolem ale też przynosi ukojenie w przypadku bólu stawów i to juz po kilku dniach stosowania.

Laski cynamonu

Cynamon – właściwości zdrowotne

Cynamon to bogactwo właściwości leczniczych. Cynamal, czyli aldehyd cynamonowy, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, antypasożytniczo, antynowotworowo i antmutagennie. Jest doskonałym źródłem flawonów, katechinów, cenych kwasów jak kawowy, chlorogenowych, ferulowych i elagowych i taniny. Ponadto dzięki dużej ilości chromu powoduje zmniejszenie ochoty na słodycze.

Jest także niezastąpiony w przypadku artretyzmu i cholesterolu. Diabetycy doceniają zaś jego wpływ na zmniejszenie poziomu cukru i poprawę samopoczucia. Poprawia też pamięć i zdolności intelektualne a także zmniejsza objawy napięcia przedmiesiaczkowego.

Cynamon – przeciwwskazania

Jak każdy środek o mocnych właściwościach cynamon również należy stosować z umiarem. Szczególnie ostrożne powinne być osoby cierpiące na cukrzycę, cynamon może być bowiem bardzo pomocny ale pod kontrolą lekarza.


Ponadto cynamon typu Cassia naturalnie zawiera w sobie związek nazywany kumaryną. Jest on nieszkodliwy jednak w dawce nie większej niż 0,1mg na kg masy ciała, w wyższej może działać szkodliwie na wątrobę. Dlatego nie należy przekraczać odpowiedniej ilości.

Jabłko z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus