Miód – rodzaje i właściwości

Miód

Pszczeli miód w lecznictwie i kosmetyce wykorzystywany jest już wieki. Dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym, działaniu bakteriobójczym i uodparniającym był wykorzystywany już przez starożytnych Greków jako środek zapewniający długie lata w zdrowiu i sile. Używano go także podobnie jak dziś w medycynie, produkcji alkoholu oraz do słodzenia potraw i napojów.

Miód powstaje dzięki pszczołom, które przy pomocy kilku procesów biochemicznych przekształcają kwiatowe nektary i spadź w słodkie plastry. Od ilości i rodzaju olejków eterycznych zawartych w nektarze zależy końcowy smak i zapach miodu. Jego konsystencja przypomina gęsty syrop, który wraz z czasem krystalizuje się nie wpływając na jego właściwości. Co ciekawe miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, który nigdy się nie psuje. Może mieć rok, sto lat a nawet tysiąc – skrystalizowany wystarczy ogrzać by powrócił do poprzedniej formy. Najlepiej aby był przechowywany w suchym, przewiewnym miejscu w temperaturze od 5 do 17 stopni.

Kromka z miodem

Miód – właściwości

Miód składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy oraz w mniejszej części z sacharozy. Posiada szereg właściwości zdrowotnych pomocnych w różnych rodzajach dolegliwości. Pomimo swojego słodkiego smaku nie tylko nie powoduje próchnicy ale też zapobiega jej powstaniu i hamuje rozwój. Pomaga nie tylko w oczyszczaniu ran zewnętrznych ale też zmniejsza ból, działa przeciwzapalnie i wspomaga proces odnawiania. Szczególnie polecany jest w przypadku oparzeń gdyż przyspiesza usuwanie się wydzieliny ropnej, zapobiega pęcherzom i bliznom.

Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Ma także właściwości wykrztuśne dzięki czemu używa się go w leczeniu chorób układu oddechowego. Tym bardziej, że naukowo dowiedziono w jak dużym stopniu zwiększa odporność organizmu co w przypadku częstych chorób ma niemałe znaczenie.

Miód jest stosowany przy problemach pokarmowych, stanach zapalnych, skurczach i nadmiernym stresie. Oczyszcza organizm, działa moczopędnie, likwiduje zaparcia i działa pobudzająco na układ trawienny. Ponadto wpływa na pracę serca i obniżenie ciśnienia.

To nie wszystko. Miód działa także kojąco. Poprawia ogólne samopoczucie, uspokaja, pomaga walczyć z zaburzeniami snu. Stosowany jest jako wspomagacz do walki z nerwicą, nadpobudliwością i nerwicy.

Łyżka miodu

Miód – rodzaje

Ze względu na surowiec z jakiego powstał miód można podzielić na kwiatowy (zwany nektarowym), spadziowy (pochodzacy z wydzielin owadów na danych drzewach) oraz mieszany. Poniżej przyglądamy się nieco bliżej najpopularniejszym rodzajom:

  • Miód akacjowy
    bardzo jasny, nawet biały, o słodkim smaku. Poleca się go przy problemach z trawieniem lub nerkami, diabetykom oraz zapobiegawczo kamieniom nerkowym.
  • Miód rzepakowy
    jasny, o słodkim smaku z gorzkawą nutą. Zawiera sporo olejków, witamin, aminokwasów i glukozy. Wzmacnia i pomaga w walce z chorobami nerek, wątroby, układu krwionośnego, trzustki i dróg moczowych.
  • Miód lipowy
    o ostrzejszym i gorzkawym smaku. Bogaty w olejki eteryczne i witaminę C a także o dużych właściwościach antybiotycznych. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, napotnie a także uspokaja.
  • Miód gryczany
    o kolorze bursztynu lub brązu. Słodki ale z ostrym posmakiem. Bogaty w wiele składników odżywczych, dzięki którym używa się  w walce z miażdżycą i komplikacjami układu krążenia. Zapobiega problemom z pamięcią a także pomaga wrócić do formy po zabiegach i kłopotach zdrowotnych.
  • Miód wielokwiatowy
    jasnobrązowy, pochodzący z uprawnych roślin i ziół. Używany przy problemach z układem oddechowym i alergiach.
  • Miód wrzosowy
    brunatny w kolorze a ostro-gorzki w smaku. Stosowany aby zapobiegać kamieniom nerkowym, w zapaleniach układu moczowego i przy zapaleniu jelit.
  • Miód z drzew iglastych
    miód spadziowy o zielono-szarej barwie i delikatnym, korzennym smaku. Przeciwzapalny i wykrztuśny pomaga w sytuacjach spadku odpornosci organizmu, przy kłopotach z układem nerwowym, płucami i stawami.
  • Miód z drzew liściastych
    złoto-zielonkawy i szaro-zielonkawy, pochodzący zazwyczaj z klonu, lipy i jawora, ma cierpki zapach  i właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne.
  • Miód mieszany – w kolorze zielono-brunatnym, zazwyczaj mało słodki a częściej korzenny. Wykazuje bardzo dużą aktywność antybiotyczną.


    Jabłko w miodzie

Miód – jak stosować?

Najważniejsze o czym należy pamiętać to temperatura – przyrządzając miód nie może ona przekroczyć 40°C gdyż traci on wówczas właściwości zdrowotne.

Miód bardzo łatwo wchłania zapachy i wilgoć także trzeba pamiętać o szczelnym zamknięciu.

Dla wydobycia maksymalnej ilości właściwości zdrowotnych najlepiej jest rozpuścić łyżkę miodu z połową szklanki letniej wody, dodać kilka kropel cytryny i zostawić na noc. Tak przygotowaną miksturę pić co rano małymi łyczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus
Google Plus