Minestrone – co to właściwie jest?

Często słyszymy nazwy różnych potraw i zastanawiamy się o ich proweniencję. A minestrone pochodzi z Italli – słowo ‚minestra’ po włosku to zupa. Zatem minestrone, to nic innego jak zupa, na bazie warzyw sezonowych, najczęściej: fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku, cukinii.

Zupa minestrone

Można ją przyrządzać na różne sposoby:

  • z pieczonymi warzywami i makaronem
  • z dynią
  • z batatami
  • z pesto z pomidorówNie istnieje jeden, stały przepis na minestrone, zazwyczaj do przygotowania tej typowo włoskiej zupy, wykorzystuje się warzywa, które są w danym sezonie w sprzedaży.

Jako, że mamy lato, nasza zupka dziś z fasolką szparagową, cukinią, papryką:

Smacznego!

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus