Blog

ZDRADZAMY SEKRETY PIUPIU!

ZDRADZAMY SEKRETY PIUPIU!

Codziennie w naszym menu staramy się zapewnić różnorodność posiłków i dopasować najbardziej wymagającym smakoszom. Nie zawsze jest to proste zadanie, ponieważ każdy ma inne wyczucie smaku, jedni preferują bardziej przyprawione dania, inni z kolei delikatniejsze w smaku. PiuPiu postanowiło nieco odkryć swoje sekrety i zdradzić przepisy na ulubione dania naszych klientów.

CHELEBEK BANANOWY

Czy chleb można spożywać w trakcie diety? Oczywiście, że tak, jednak najlepiej, aby był pełnowartościowy i przygotowany z najwyższej klasy składników. Przygotowaliśmy dla Was przepis na nasz ulubiony chlebek bananowy, nutka słodkości dodaje pysznego smaku i zupełnie nie przypomina „fit” chleba, pozbawionego jakiegokolwiek smaku, a jakich produktów potrzebujemy aby go upichcić?

Składniki:
– banan
– mąka gryczana
– mąka sezamowa
– mąka z amarantusa
– masło extra
– erytrytol
– miód pszczeli
– jajka kurze całe
– kakao 16%
– czekolada Wawel 90%

Zapewne nazwa erytrytol nie jest wszystkim znana – jest to zdrowsza odmiana substancji słodzącej, która nie zaszkodzi osobom chorym na cukrzyce, nie spowoduje próchnicy na zębach, a przede wszystkim „nie dołoży” nadprogramowych kilogramów. Sposób przygotowania chlebka bananowego pozostawiamy Wam. Mała podpowiedź – jest to nic trudnego, koniecznie dajcie znać jak Wam poszło i czy chlebek wyszedł identycznie jak nasz.

GALATTES BRETONES

Idealne śniadanie? To właśnie galattes bretones, sam widok sprawia, że chce się je zjeść od razu z pudełka. Proste w przygotowaniu, a smak niezapomniany. Nie tylko dostarcza wartościowych składników, ale także dodaje energii na cały poranek. Jakich składników potrzebujemy żeby przygotować śniadanie mistrzów? 🙂

Naleśnik:
– mąka gryczana
– olej kokosowy zimnotłoczony
– jaja kurze całe
– woda

Galattes Bretones:
– ser typu „feta”
– jaja kurze całe
– rukola
– suszone pomidory

Voilà kolejne danie gotowe! Nie zdradzimy Wam następnego etapu przygotowania, sprawdźcie sami i koniecznie dajcie Nam znać na naszym fanpage’u PiuPiu Catering Pożywny bądź w komentarzach poniżej. Jesteśmy ciekawi jak sobie poradzicie, trzymamy kciuki i życzymy wszystkim miłego wieczoru! 🙂

P.S. najlepsze zdjęcia Waszych potraw nagrodzimy!

KAWA kontra YERBA MATE?

KAWA KONTRA YERBA MATE!

Miłośnikom i smakoszom kawy ciężko jest odnaleźć alternatywę dla swojego ulubionego napoju. O yerba mate każdy już słyszał, ale czy znamy jej tajemną moc? PiuPiu catering przedstawia całą prawdę o kawie i jej zamiennikach. Gotowi?

KAWA

Czarna, biała, frappe, latte, cappuccino, espresso – to tylko jedne z wielu odmian kawy. Najcenniejszym składnikiem kawy jest kofeina, która dodaję energii i pomaga utrzymać nasz organizm w stanie aktywności. Najwięcej kawy wypijają Szwedzi, Norwedzy i Duńczycy – ponad 600 filiżanek rocznie. Brytyjczycy, którzy znani są ze swojej miłości do herbaty wypijają w przeciągu roku tylko 34 filiżanki na osobę. Pomimo kliku zalet, kawa ma wiele wad min. wpłukuje cenne minerały, a przede wszystkim magnez. Nadmierne spożycie kawy z ekspresu może zwiększyć zagrożenie wystąpienia choroby wieńcowej serca, powodować migrenę czy podnieść poziom cholesterolu we krwi.

Kawa bezkofeinowa nie musi oznaczać „lepszej” i zdrowszej wersji. Osoby, które piją kawę bezkofeinową są narażene na działanie związków chemicznych, które pozostają w napoju po dekofeinizacji. Bezkofeinowa kawa – nazwa jest jednak mylna ponieważ zawiera śladowe ilości kofeiny, ok. 1-5mg. Gdyby nie było minimalnej zawartości kofeiny w kawie bezkofeinowej, smak i zapach byłby zupełnie inny w porównaniu do klasycznej kawy.

YERBA MATE mit czy hit?

Yerba mate to wysuszone i zmielone liście, a także patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Sama nazwa brzmi zachęcająco i orientalnie. Poznajmy, zatem moc magicznej herbaty! Kofeina ( w yerbie mateina) zawarta w napoju uwalniana jest nieco wolniej niż w kawie, ale jej działanie odczuwamy dłużej – dodaje energii i pobudza nasz organizm. W przeciwieństwie do kawy, yerba mate obniża poziom cholesterolu we krwi, a także działa antyoksydacyjnie. Regularne picie yerby poprawia metabolizm i sprzyja odchodzeniu dzięki spalaniu zmagazynowanych kalorii w komórkach tłuszczowych.

Przygotowanie yerby zajmie nam nieco więcej czasu niż kawy. Po zagotowaniu wody odczekujemy 10 minut, a następnie zalewamy suszone liście wodą. Później czekamy kilka minut, aby yerba mogła uwolnić swoje cenne wartości z liści.

Wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminy A, B, C oraz E to bogactwo ukryte w yerbie. W okresie przeziębienia jest szczególnie polecana, ponieważ zwiększa siły witalne. Yerba ma także swoje wady, wypijana w dużych ilościach może powodować bezsenność czy uczucie poddenerwowania z powodu zawartej mateiny.
Yerba mate charakteryzuje się specyficznym smakiem, nie warto poddawać się już po jednym wypitym kubku z niesmaczną miną. Jeżeli nie możemy się przekonać do smaku yerby można spróbować wersji smakowych np. z cytryną czy miętą.

Kawa vs. Yerba mate – zdania są podzielone zarówno wśród środowiska lekarzy, farmaceutów czy zwyczajnych konsumentów Zarówno yerba mate jak i kawa ma swoje wady i zalety. Tylko od nas zależy wybór danego napoju. Jeżeli chcemy uzyskać szybki zastrzyk energii zwycięży kawa, a jeśli pragniemy wzbogacić nasz organizm w cenne minerały wygra yerba. Najlepiej odnaleźć złoty środek, a przede wszystkim umiar i spróbować zamiennie spożywać oba napoje. Spróbujecie? 🙂

Rośliny strączkowe – dlaczego warto wzbogacić nimi dietę?

Rośliny strączkowe – dlaczego warto wzbogacić nimi dietę?

Nasiona roślin strączkowych to pożywne i łatwo dostępne zamienniki mięsa. Fasola, soczewica czy groch zawierają dużą ilość białka, ale w przeciwieństwie do jaj , ryb czy mięsa – białko w roślinach strączkowych nie zawiera właściwych ilości wszelkich niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne do wzmacniania tkanki mięśniowej. Złotym środkiem jest spożywanie roślin strączkowych wraz z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi i roślinnymi takimi jak ryż czy chleb.

GROSZEK

Najczęściej zielony groszek spożywamy w postaci niedojrzałej, zawiera mniej białka , ale wzbogacony jest o dużą porcję witaminy C. Jedna porcja gotowanego warzywa to 50kcal = 65g czyli połowę zalecanej dziennej dawki witaminy B i jedną czwartą witaminy C. Niskokaloryczność zielonego warzywa zwiększa uczucie sytości dlatego też groszek powinien znaleźć się w naszej diecie.

Zawiera fosfor, kwas foliowy i błonnik. Naturalny cukier zawarty w tym małym warzywie po kilku godzinach przeistacza się w skrobię. Zaleca się spożywanie nie tylko ziaren, a także strąków. Oprócz cennych właściwości dla naszej sylwetki, groszek pomaga w walce z chorobami min. osteoporozą, zapaleniem stawów czy depresją.

Niedojrzałe strączki zawierają większą ilość witaminy C w porównaniu z nasionami zielonego groszku ponieważ spożywamy je wraz z łupiną, która jest znacznie bogatsza o cenne witaminy niż młode ziarna groszku. Porcja 100-gramowa zawiera więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka.

FASOLKA SZPARAGOWA żółta czy zielona?

Fasolka to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do każdego posiłku. Która fasolka szparagowa zawiera lepsze właściwości, żółta czy zielona? Różnią się nie tylko kolorem ,ale także smakiem i właściwościami.
żółta – to fasolka o wyjątkowo delikatnym smaku z nutą słodkości, jest bogatsza w fosfor i potas
zielona – to fasolka o wyrazistym smaku, która wyglądem może przypominać szparagi, zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A. Zielona fasolka bardzo często polecana jest kobietom w ciąży, osobom z niedoborem żelaza czy cukrzykom.

Aby zachować cenne składniki warto jest przyrządzać fasolkę na parze, wydobędziemy z niej najlepszy smak. Wypróbuj fasolkę gotowaną na parze al dente z orzechami włoskimi bądź migdałami!

SOJA

Dla wegetarianów soja jest zbawieniem, dla mięsożerców utrapieniem, dlaczego? Bardzo szybko można zniechęcić się do soi, wystarczy spróbować nieumiejętnie przygotowanego dania.
Soja zawiera zrównoważoną zawartość aminokwasów, to także dobre źródło białka roślinnego. Mimo wielu zalet posiada także wady w postaci alergenów, które mogą wywoływać niestrawność czy bóle głowy. Spożywana z umiarem i w odpowiednich ilościach nie powinna nikomu zaszkodzić.

BÓB

Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika i niskiej ilości tłuszczu, bób to cenny składnik zbilansowanej diety. Nasiona tego małego warzywa zawierają beta-karoten, który w naszym organizmie zostaje przekształcany w witaminę A. Najlepiej łączyć go z produktami zbożowymi np. ryżem czy makaronem, jednocześnie dostarczymy do naszego organizmu białko o porównywalnej wartości do białka pochodzenia zwierzęcego.
Bób:
– można spożywać na gorąco jak i na zimno
– zamrażanie bobu nie niszczy jego wartości odżywczych
– najlepiej smakuje młody bób
– konserwowanie warzywa powoduję utratę witaminy C

Nasiona roślin strączkowych od najdawniejszych czasów były znane ze swoich wartościowych składników i powinny nadal znajdować się na naszych talerzach. W codziennej diecie obecność białka roślinnego jak i zwierzęcego jest bardzo ważna. Ogromną zaletą roślin strączkowych jest duża zawartość błonnika w przeciwieństwie do pokarmów pochodzenia zwierzęcego. PiuPiu catering Wrocław oferuję w swojej diecie zbilansowane posiłki, w których odnajdziemy nie tylko białko pochodzenia zwierzęcego, ale także roślinnego. Ty też możesz spróbować posiłków PiuPiu za darmo, zajrzyj na nasz fanpage i weź udział w konkursie! Do wygrania zestaw 5-dniowy i jednodniowe!

Świąteczna alternatywa!

Świąteczna alternatywa!

Już jutro usiądziemy przy świątecznym stole i rozpoczniemy świętowanie wielkiej nocy. W święta odrzucamy na bok wszystkie diety tłumacząc sobie, że dwa dni przerwy nikomu nie zaszkodzą. Babka, mazurek, jajka w majonezie to tylko część tradycyjnych pokus, które czekają na nas przy świątecznym stole. Czy weekendowa przerwa w zdrowych nawykach żywieniowych sprawi nagły „spadek formy”? Nie popadajmy w obłęd, jednak warto zamienić wysokokaloryczne produkty na nieco zdrowsze zamienniki. PiuPiu – catering Wrocław przedstawia wam alternatywne produkty. Wielkanoc w wersji fit? Dla PiuPiu to żaden problem!

Dietetyczny majonez!

Czy jest to możliwe? Łyżka majonezu to 165kcal, natomiast w 100 gramach to aż 660kcal. Długie, męczące treningi na siłowni można szybko zaprzepaścić spożywając nagminnie dany produkt. Najlepszą i najsmaczniejszą alternatywą, którą szybko możemy wykonać w domu jest majonez przygotowany z awokado. Już w poprzednim poście opisywaliśmy cenne właściwości tego owocu, a teraz wypróbuj majonez w wersji fit!

Składniki:

-> 1 dojrzałe awokado
-> sól, pieprz, szczypta chilli
-> oliwa z oliwek
-> sok z cytryny bądź limonki
-> ząbek czosnku

Jedno dojrzałe awokado blendujemy z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, następnie dodajemy sok z połowy limonki lub cytryny, kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Lubisz papryczkę chilli? Dodaj ją do swojego majonezu, a z pewnością przyspieszy Twój metabolizm i zwiększy spalanie tłuszczu poprzez zawartą w niej kapsaicynę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, aby majonez był rzadszy możemy dodać kilka kropel wody bądź oliwy i gotowe! Przygotowaną masę najlepiej przelać do zamykanego słoiczka i trzymać w lodówce ok. 2-3 dni.*

Majonez z awokado sprawdzi się na świątecznym stole, z pewnością przykuje uwagę gości poprzez swój oryginalny zielony kolor. Fit majonez łącz dowolnie, nie tylko z jajkami – to doskonały dodatek do ulubionej sałatki. Jeżeli tradycyjny majonez jest Twoim nieodłącznym dodatkiem do świątecznych potraw i musi znaleźć się u Ciebie na talerzu – wymieszaj go z jogurtem naturalnym w stosunku pół na pół. Takim sposobem pozbędziesz się połowy kalorii, a klasyczny smak majonezu pozostanie.

Nie musisz modyfikować każdej kalorycznej potrawy w wersję fit, wystarczy zamienić odpowiednie składniki, a uzyskasz o połowę kalorii mniej :

– niezdrowe tłuszcze wymień na tłuszcze naturalne np. orzechy, awokado czy tłuszcze roślinne
– karmel i inne słodkie polewy zastąp owocami
– śmietanę, kaloryczne sosy zamień na jogurt naturalny z ulubionymi przyprawami
– zamiast dodawania zbędnych tłuszczów użyj patelni do smażenia bez tłuszczu

Chcesz spróbować sałatki, babki i sernika? Spróbuj każdej potrawy, ale przede wszystkim zachowaj zdrowy rozsądek i jedz mniejsze porcje. Staraj się pić dużo wody niegazowanej, najlepiej zanim usiądziesz przy świątecznym stole – dzięki temu Twój żołądek będzie napełniony i zjesz po prostu mniej.
Graj w zielone! Nie żałuj sobie rzeżuchy i innych zielonych warzyw. Rukola,roszponka czy rzeżucha zawierają liczne wartości odżywcze.
Święta spędź aktywnie! Spróbuj namówić rodzinę na świąteczny spacer po obiedzie czy przejażdżkę rowerową, umiarkowana aktywność fizyczna sprzyja najstarszym jak i najmłodszym członkom rodziny. Dwudniowe leżenie przed telewizorem nikomu nie służy.

W okresie świątecznym przestrzegaj najważniejszej zasady: zachowaj zdrowy rozsądek i jedz małe porcje, a po świętach bez wyrzutów sumienia szybko powrócisz do przedświątecznej formy. Catering dietetyczny PiuPiu – Wrocław życzy wszystkim naszym klientom wesołych i rodzinnych świąt wielkanocnych!

*zmodyfikowany przepis od filozofii smaku.

6 produktów, które pomogą spalić Ci tkankę tłuszczową

6 produktów, które pomogą spalić Ci tkankę tłuszczową

Co jeść, aby schudnąć ? Od wieków krążą mity na temat zdrowego odżywiania i szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Oto lista produktów, które przyśpieszą twój metabolizm i w szybszym tempie pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy.

A jak Awokado!

Miąższ dojrzałego owocu to przede wszystkim bogate źródło witaminy E i C, które są przeciwutleniaczami i zapobiegają powstawaniu zmianom nowotworowym. Potas zawarty w awokado korzystnie wpływa na układ nerwowy, a także pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zapewnia regularny rytm pracy naszego serca. Awokado bardzo podobnie jak oliwa z oliwek zawiera bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Zwłaszcza w diecie diabetyków mają zbawiennie znaczenie, ponieważ zawartość cukru jest minimalna. Awokado jedzone z umiarem ( 1-2 w tygodniu) w trakcie diety, pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
ZALETY: dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dobre źródło witaminy E i potasu

Czy wiesz, że .. awokado dojrzewa dopiero po zerwaniu z drzewa. Jeżeli kupimy niedojrzałe awokado należy przechowywać je kilka dni w temperaturze pokojowej.

F jak Fasola!

Nasiona roślin strączkowych to pożywne zamienniki mięsa. Na ryku występuje bardzo dużo odmian fasoli, które różnią się nie tylko wielkością, ale także barwą. Wszystkie odmiany są bogate w białko pochodzenia roślinnego. Fasola zawiera cenną ilość błonnika, który wypełnia nasz żołądek, przez co szybciej mamy poczucie najedzenia i zjadamy mniej. Kolejną zaletą fasoli jest mała ilość tłuszczu, która sprzyja osobom będącym na diecie. Spożywanie fasoli poprawia pracę jelit.
ZALETY: duża ilość białka roślinnego, cenne źródło błonnika
Czy wiesz, że .. zawarta w fasoli lecytyna poprawia koncentrację oraz pamięć

G jak Grejpfrut!

Jedynie połówka grejpfruta zapewni Ci więcej niż połowę zalecanej dziennej porcji witaminy C. Grejpfruty to niskokaloryczne i niskotłuszczowe owoce, dlatego mogą być cennym składnikiem w trakcie odchudzania. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także ułatwia spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Zaledwie 100g grejpfruta to jedyne 45kcal.
ZALETY: dobre źródło witaminy C, grejpfrut zawiera pektynę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu
Czy wiesz, że .. biała wewnętrzna skórka grejpfruta posiada najwięcej wartości odżywczych.

J jak Jajko!

To popularne źródło wielu składników odżywczych. Zawarta w jajkach witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Najlepiej spożywać jajka na miękko, wówczas nie uszkadza się lecytyny zawartej w żółtku. Lecytyna – potocznie nazywana jest pogromcą tłuszczu, a dodatkowo poprawia pamięć. Jajka zawierają cenne źródło wysokojakościowego białka, a przecież białko znacząco wspomaga cały proces odchudzania.
ZALETY: dobre źródło witaminy B12, jajka zawierają dużą ilość składników mineralnych
Czy wiesz, że .. umyte, sparzone, zmielone skorupki jajka to najzdrowsze i najtańsze lekarstwo na osteoporozę.

S jak Szpinak!

Szpinak to bardzo dobre źródło białka , dodatkowo idealnie sprawdza się u osób dbających o linie – 100g liści szpinaku to jedynie 16kcal. To bogactwo antyoksydantów, które chronią organizm przed procesem starzenia czy utraty pamięci. Naukowcy odkryli, że zawartość tylakoidów w szpinaku znacznie zmniejsza uczucie głodu i zahamowuje podjadanie. Na rynku mamy szeroki wybór szpinaku w każdej postaci: świeży, mrożony bądź w puszce – najzdrowszym wyborem są świeże liście szpinaku. Przed podaniem należy go dokładnie umyć , a przed przyrządzeniem usunąć twarde łodygi i uszkodzone liście.
ZALETY: dobre źródło potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy C – przeciwutleniaczy chroniących przed rakiem
Czy wiesz, że .. błąd sekretarki w raporcie pewnego amerykańskiego naukowca spowodował, że szpinak przez kilkadziesiąt lat uważany był za bogactwo żelaza. Pani sekretarka wpisując wartości odżywcze wpisała, że 100g zielonego warzywa zawiera aż 30g żelaza zamiast 3g. W ten oto sposób szpinak zyskał wielką sławę.

Z jak Zielona herbata!

Zielona herbata to naturalny napój w walce z cellulitem. Filiżanka herbaty zawiera ok. 40 mg kofeiny, to prawie dwa razy większa ilość niż napój typu cola. Kofeina to środek pobudzający, spożywana w odpowiednich ilościach przyspiesza przemianę materii i ulepsza pracę nerek. Zielona herbata nie tylko wspomoże proces odchudzania, ale także oczyści nasz organizm.
ZALETY: łagodnie przeczyszcza
Czy wiesz, że .. świeży napar herbaty poprawia proces uczenia się, zmniejsza stres i odpręża umysł i ciało. Regularne wypijanie kilku filiżanek świeżej herbaty dziennie zapobiega depresji i zmniejsza zachorowalność.


Istnieje jeszcze wiele innych produktów, które przyczyniają się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Natomiast wszystkie, powyższe składniki ukryte są w naszych posiłkach. Chcesz jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie dbając o linie? Zamów zestaw startowy PiuPiu catering Wrocław , przygotowywany z najlepszych produktów i przekonaj się sam o wyjątkowości naszego cateringu. PiuPiu to catering dietetyczny na terenie Wrocławia, gdzie do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie.
Logo Piu Piu

Czym jest indeks glikemiczny?

Czym jest indeks glikemiczny?

Wielokrotnie w naszych artykułach pojawiało się określenie ,,indeks glikemiczny”. Najprawdopodobniej nie tylko u nas spotkaliście się z tym pojęciem. Jednak dla wielu osób jest to jedynie dziwnie brzmiąca nazwa, która gdzieś się obiła o uszy ale w żaden sposób nie ma zastosowania w codziennych wyborach żywieniowych.

Czas to zmienić! W dzisiejszym artykule wyjaśnimy czym jest indeks glikemiczny i w jaki sposób kierować się nim w układaniu jadłospisu.

Indeks glikemiczny - cukier

Cukier w organizmie

Na indeks glikemiczny w szczególności powinni zwrócić uwagę cukrzycy oraz osoby walczące o skuteczne zmniejszenie masy ciała. To dlatego, że jest on związany z poziomem glukozy, czyli cukru, w organizmie a tym samym odpowiedzialny za uczucie apetytu.

Głównym źródłem energii dla ludzkiego organizmu są cukry produkowane w procesie spalania glukozy, dzięki którym możliwe jest funkcjonowanie wszelkich tkanek. Zdecydowaną większość z nich powinny stanowić złożone węglowodany występujące w pełnych zbożach, fasoli czy soczewicy. Do krwi węglowodany zostają wchłaniane w postaci glukozy.

Niestety, przyswajalność cukrów prostych jest o wiele szybsza od przyswajalności węglowodanów złożonych, właściwie natychmiastowa. Kiedy cukry wchłaniają się w takim tempie pod postacią glukozy znacząco podnoszą poziom jej stężenia.

Reakcją trzustki jest wyrzut insuliny, która co prawda pomaga pokonać cukier jednak ze względu na prędkość wchłaniania równie szybko spada. W ten sposób powoduje uczucie głodu i prowokuje do ponownego sięgnięcia po dawkę cukru.

Indeks glikemiczny - jabłko

Powtarzające się przesadne pobudzenie trzustki skutkuje zmianami w metabolizmie. Pobudzone do wchłaniania glukozy tkanki chwilę później dostają sygnał do gromadzenia jej pod postacią cukru powodując przybywanie dodatkowych kilogramów. Dla porównania złożone węglowodany dzięki powolnemu wchłanianiu się gwarantują uczucie sytości przez kilka godzin.

Indeks glikemiczny – co to jest?

Indeks glikemiczny pozwala porównać w procentach prędkość z jaką zwiększa się stężenie glukozy we krwi dostarczonej w pokarmie z prędkością z jaką zwiększa się po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.

Jest to więc wskaźnik, który określa o ile wzrasta cukier we krwi w ciągu dwóch godzin po zjedzeniu posiłku. Im niższy indeks tym lepiej gdyż nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukru.

Wyróżnia się trzy grupy w zależności od indeksu glikemiccznego:

-> wysoki – od 70%
-> średni – od 55 DO 69%
-> niski – poniżej 55%

Indeks glikemiczny - warzywa

Indeks glikemiczny – od czego zależy?

Wyróżnia się sporo czynników, które mają wpływ na wartość indeksu glikemicznego. Oto kilka rzeczy na które warto zwrócić uwagę:

  • Produkty surowe lub występujące w innej naturalnej postaci mają niższy IG niż produkty gotowane i przetworzone.
  • Niedojrzałe owoce mają niższy indeks glikemiczny niż te całkiem dojrzałe.
  • W pewnym stopniu możemy ,,przyblokować” dostęp glukozy do krwi za sprawą błonnika. Dlatego produkty bogate w ten składnik (np. pełnoziarniste pieczywo czy płatki zbożowe) są bardzo wskazane w diecie niskoglikemicznej.
  • Niskim indeksem glikemicznym wyróżniają się również produkty zawierające laktozę lub fruktozę.
  • Pośpiech jest złym doradcą – również w tym wypadku. Szybkie tempo jedzenia wpływa niekorzystnie na ilość wydzielanej glukozy.

Jak przyspieszyć metabolizm?

Jak przyspieszyć metabolizm?

Dla wielu z nas utrzymanie lub dążenie do wymarzonej sylwetki to batalia pełna wyrzeczeń. Z zazdrością spoglądamy na szczęściarzy, którzy pomimo bezkarnego objadania się pysznościami pozostają szczupli. Skąd wynikają te różnice? Z indywidualnego tempa przemiany materii.

Czym jest przemiana materii?

Funkcjonowanie organizmu możliwe jest dzięki ,,paliwu” jakim jest energia. Ilość jaka zostaje zużyta do podstawowych czynności takich jak oddychanie, praca mózgu czy serca na czczo, w pozycji leżącej nazywana jest Podstawową Przemianą Materii (PPM) i stanowi 50-70% dziennego nakładu. Pozostała część dziennej energii to Ponadpodstawowa Przemiana Materii (PPPM) konieczna do trawienia, jedzenia, utrzymywania temperatury i wykonywania wszelkich codziennych czynności.

Posiłek na łonie natury

Metabolizm – dużo zależy od Ciebie

Niestety w przypadku tempa przemiany materii kobiety zostały pokrzywdzone przez naturę gdyż ze względu na inne proporcje tłuszczu i mięśni w ciele ich metabolizm działa wolniej. Wraz z wiekiem tempo spalania energii również maleje.

Co jeszcze ma wpływ? Oczywiście geny. A ponadto, co ciekawe, klimat. Ludzie zamieszkujący obszary o chłodniejszych temperaturach w celu utrzymania prawidłowej temperatury ciała wytwarzają więcej energii dzięki czemu odznaczają się lepszą przemianą materii.

Zatem czy jedyne co można zrobić mając wolniejszą przemianę materii to rozłożyć bezradnie ręce? A skąd! Dobre wieści są takie, że aż połowa szybkości przemiany materii zależy od nas. Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna potrafi zdziałać cuda. Na co więc zwrócić uwagę? Na te 6 czynników mających kolosalne wręcz znaczenie.

Jak przyspieszyć metabolizm?

NA DZIEŃ DOBRY

Szklanka wody z cytryną zaraz po obudzeniu – czyli coś o czym mowa bardzo często przy okazji różnych tematów i dolegliwości. A mimo wszystko wciąż niewielu z nas praktykuje ten ważny poranny rytuał. Warto to zmienić bowiem może on zwiększyć metabolizm nawet o 30%! 

To nie wszystko, dzięki cytrynie te prosty napój odkwasza również organizm, zapobiega zgadze, dodaje energii i relaksuje, odświeża oddech, wpływa na wygląd skóry no i pomaga w odchudzaniu.

Zimna woda z cytrusami

REGULARNE JEDZENIE

Kolejna złota zasada zdrowego odżywiania, której wielu z nas nie traktuje poważnie. A niesłusznie! Zbyt długie przerwy między posiłkami powodują spowolnienie metabolizmu gdyż organizm przestawia się na tryb oszczędnościowy. Ponadto kiedy jemy rzadziej aby wytrzymać do kolejnego posiłku automatycznie zwiększamy porcję. Wówczas poziom cukru zwiększa się dając sygnał organizmowi do odłożenia nadwyżki kalorii ,,na zapas” w postaci tkanki tłuszczowej.

Zatem jedząc mniej ale częściej nasze ciało nie martwiąc się o to, że zabraknie mu paliwa nie musi odkładać nic,,na zapas”.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Tempo metabolizmu zwiększa się dzięki ćwiczeniom areobowym. Efekt ten utrzymuje się co prawda jedynie w trakcie i tuż po treningu jednak można go uprawiać nawet codziennie. Aby wydłużyć czas przyspieszonego spalania warto zastosować trening interwałowy.

To nie jedyny sposób w jaki aktywność fizyczna korzystnie wpływa na przemianę materii. Najbardziej długotrwałym sposobem na poprawę przemiany materii są bowiem mięśnie, dziennie kilogram masy mięśniowej spala bowiem około 120 kcal i to w nieodczuwalny dla nas sposób.

PEŁNOWARTOŚCIOWE PRODUKTY

Po pierwsze – nigdy nie pozwalaj sobie na pominięcie śniadania. Organizm potrzebuje energii do funkcjonowania, ponadto rezygnacja ze śniadania rozregulowuje pracę układu trawiennego i powoduje duże skoki insuliny.

Zamiast tego dopilnuj aby pierwszy posiłek w ciągu dnia był bogaty w błonnik zapewniający uczucie sytości i białko, które przyspiesza przemianę materii i spala tłuszcz. Zapewnia to organizmowi rozruszanie metabolizmu, energię i odpowiednie wartości odżywcze. Do produktów tego typu zaliczają się chude mięsa i jajka.

Warto też wzbogacić dietę o zielone warzywa, większość z nich jak szpinak czy brokuł potrzebują do strawienia więcej energii niż dostarczają a zawarte w nich witaminy ułatwiają lepiej wykorzystać węglowodany.

Zdrowe śniadanko

ZIMNA WODA ZDROWIA DODA

Wypicie naraz całego kubka trzy razy dziennie sprawi jedynie, że woda ,,przeleje się” przez organizm. Woda pomoże przyspieszyć tempo przemiany materii pod warunkiem, że będzie pita regularnie, cały dzień, małymi łykami. Za mała ilość wody prowadzi do odwodnienia organizmu i spadku prędkości metabolizmu.

A dlaczego zimna? Otóż organizm potrzebuje więcej energii do ogrzania wody do temperatury ciała, co ciekawe podobny efekt przyniesie również kąpiel lub prysznic w chłodnej wodzie.

PIJ ZIELONĄ HERBATĘ

Oczywiście najbardziej znanym napojem wpływającym na tempo przemiany materii ze względu na zawartośc kofeiny jest oczywiście czarna, niesłodzona kawa. Wypłukuje jednak magnez z organizmu i odwadnia go także zdecydowanie należy zachować umiar w piciu jej.

Inaczej rzecz ma się z zieloną herbatą. Zawiera ona ogromną ilość antyoksydantów i ma świetny wpływ na metabolizm. Udowodniono, że osoby pijące 3-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie traca o 5% więcej tkanki tłuszczowej niż pozostali badani.

Oleje na zimno – jakie wybrać?

Oleje na zimno

Poprzednio mówiąc o olejach zastanawialiśmy się nad tym czym się kierować w wyborze odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Doszliśmy wówczas do wniosku, że najlepiej korzystać z olejów rafinowanych oraz tłuszczy z przewagą kwasów nasyconych i jednonienasyconych.

A jakich olejów używać ,,na zimno”? Czyli do dań, których nie zamierzamy poddawać obróbce termicznej. O wszystkich olejach, których używamy w Piu Piu dowiecie się z poniższego artykułu.

Oleje na zimno – na co zwrócić uwagę?

Oleje wielonienasycone takie jak olej lniany, olej kukurydziany, olej z orzechów włoskich, olej słonecznikowy czy olej z pestek dyni nie nadają się do smażenia. Dzieje się tak ze względu na wyjątkowo delikatne kwasy tłuszczowe, które cechuje mała odporność na światło, wysokie temperatury i kontakt z tlenem.

Oliwa z oliwek

Świetnie sprawdzają się jednak podane na zimno – jako dodatek do gotowych dań czy składnik sałatek. Bardzo istotna jest jakość olejów tego typu. Należy kupować jedynie oleje nierafinowane, tłoczone na zimno i mające niedługi termin przydatności do spożycia. Aby zachować pełnię właściwości zdrowotnych powinno się  zadbać o ochronę przed światłem i wysoką temperaturą. W tym celu przechowuje się je w lodówce w butelkach z ciemnego szkła.

Oleje nierafinowane – właściwości

Najzdrowsze z olejów, wskazane w każdej zdrowej diecie, to oleje nierafinowane czyli wytłaczane na zimno.

O wysokiej klasie oleju świadczy jego kolor i zapach. W przypadku dobrych jakościowo olejów pozostają one naturalne, pozbawione barwników i aromatów. Czasami mają także mętną konsystencję. Ponadto oleje nierafinowane są bogate w naturalnie zawartą w nasionach witaminę E nazywaną witaminą młodości. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni ona olej przed jałczeniem.

Oleje na zimno – jakie wybrać?

Wiedząc już czym kierować się przy wyborze olejów przyjrzyjmy sie właściwościom poszczególnych rodzajów.

OLEJ LNIANY

Otrzymywany dzięki tłoczeniu na zimno ziaren lnu. Charakteryzuje się żółtawym kolorem i gorzkawym, intensywnym aromatem. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza kwasowi linolenowemu omega-3, który stanowi ponad połowę jego kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera także kwas omega-9 i nasycone kwasy tłuszczowe. Jest to jedyny olej o tak korzytnych proporcjach tych kwasów. Skład ten działa wyjątkowo pozytywnie na nasz organizm jednak powoduje szybkie utlenianie się także przechowuje się go maksymalnie dwa miesiące. Zapobiega nowotworom, wspomaga układ krążenia i obniża poziom cholesterolu.

OLEJ DYNIOWY

Pozyskiwany z pestek dyni, tłoczony na zimno olej ma kolor ciemno zielono-brązowy i delikatnie orzechowy aromat. Składa się głównie z kwasów linolowego i oleinowego a także kwasu palmitynowego i witaminy E. Ponadto zawiera także beta-karoten i polifenole roślinne. Stosowany jest w przypadku pasożytów, infekcji górnych dróg oddechowych a nawet na alergie. Regularnie spożywany wspomaga odporność organizmu i zapobiega stanom depresyjnym.

OLEJ SEZAMOWY

Pozyskiwany z ziaren sezamu olej, którego barwa może być od jasnożółtej do brązowej, przy czym w kuchni używa się tego o najciemniejszym kolorze i intensywnym smaku. Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów jednonienasyconych i  kwasów wielonienasyconych. Chroni przed problemami z poziomem cholesterolu oraz poprawia profil lipidowy.

OLEJ KOKOSOWY

Olej o najbardziej wszechstronnym zastosowaniu pozyskiwany jest z kopry kokosowej. Posiada wyjątkowo specyficzny skład kwasów tłuszczowych dzięki czemu między innymi pomaga wchłaniać się pierwiastkom takim tak magnez, wapń czy żelazo. Poprawia przemianę materii, wspomaga układ nerwowy i odporność organizmu. Można go stosować zarówno do smażenia jak i na zimno. Ponadto nie trzeba go przechowywać w lodówce. Jest ceniony zarówno w sztuce kulinarnej, w kosmetyce jak i leczniczo. Uważany jest za najzdrowszy olej na świecie.

OLEJ RYŻOWY

Charakteryzuje się słodkawym, subtelnym posmakiem migdałów. Ze względu na delikatny aromat nie zaburza smaku potraw dlatego często używa się go do sałatek i dressingów. Jest wyjątkowo cennym źródłem witaminy E oraz zawiera naturalny przeciwutleniacz. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, poprawia stan skóry i wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe. Ponadto zapobiega nowotworom i grzybicom.

OLEJ RZEPAKOWY

Wyróżnia się jasnozłotą barwą i intensywnym, delikatnie ziołowym smakiem. Używany jest jako składnik sałatek, past, dipów i sosów. Podobnie jak inne oleje zawiera dużo witaminy E i jednonienasyconego kwasu oleinowego – ponad 60%.Jedynie oliwa z oliwek zawiera go więcej. Olej rzepakowy wpływa na poziom cholesterolu i pomaga dłużej zachować młodość.

OLEJ SŁONECZNIKOWY

Pozyskiwany z ziaren słonecznika lekki olej będący bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma neutralny zarówno smak jak i zapach dzięki czemu wyjątkowo często używa się go do rozmaitych potraw oraz jako bazę do tworzenia aromatyzowanych olejów. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na zbawienny wpływ na kondycję skóry i włosów.

8 rad jak odchudzać się zdrowo i skutecznie

8 rad jak odchudzać się zdrowo i skutecznie

Istnieje powiedzenie, że ,,kobieta zrobi wszystko aby schudnąć, z wyjątkiem diety i ćwiczeń”. I choć powyższe zdanie dotyczy nie tylko pań to niestety często jest zadziwiająco prawdziwe.

Herbatki odchudzające, suplementy mające zapewnić uczucie sytości, głodówki i ,,diety cud” czy zmniejszenie dziennie przyjmowanych kalorii o połowę – brzmi znajomo? Nieobce są też pewnie skutki – krótkie i niesatysfakcjonujące a okupione głodem, rozdrażnieniem, brakiem energii i rozregulowaniem organizmu. Co gorsze często kończą się przybraniem dodatkowych kilogramów.

Co jest powodem? Niewłaściwe podejście do samego planu utraty wagi. Nieosiągalne cele, wybieranie drogi ,,na skróty” i powszechne mity na temat odchudzania to główni wrogowie w osiągnięciu wymarzonej figury. Czego zatem potrzeba? Cierpliwości, wiedzy i wytrwałości, a przede wszystkim uświadomienia sobie, że aby schudnąć nie wystarczy tydzień czy miesiąc restrykcyjnej diety aby móc powrócić do starych przyzwyczajeń. To zmiana nawyków żywieniowych i zastosowanie się do kilku wskazówek, które prezentujemy poniżej.

Sztangle i woda

  1. Bez pośpiechu

Nie łudź się, że zdążyć zgubić kilkanaście kilogramów w miesiąc. Niestety tkankę tłuszczową spala się długo i potrzeba do tego wytrwałości. Gubiąc zbyt wiele kilo w krótkim czasie nie pozbywamy się tłuszczu a jedynie wody z organizmu. Pośpiech zawsze będzie skutkował tym samym – efektem jojo, przyjęto, że 1-2 kg miesięcznie to optymalna ilość w traceniu na wadze.

Warto nadmienić, że redukcja masy ciała to czysta matematyka. Aby zgubić 1 kilogram deficyt kalorii musi wynieść około 7000kcal. Oznacza to, że ograniczajac codzienne spożycie kalorii o 250 już po tygodniu uzyskujemy minus 1800kcal a tym samym w ciągu 6 tygodni bezpiecznie pozbywamy się 1kg nie odczuwając tego zanadto w diecie. Ponadto ruch fizyczny znacznie przyspiesza ten proces.

  1. Nie oczekuj cudów

Motywacja to jeden z najważniejszych kluczy do osiągnięcia sukcesów. Dlatego pamiętaj aby stawiać przed sobą cele, które są możliwe do spełnienia. Zdecydowanie więcej satysfakcji przyniesie nawet nieco wolniejsze ale zbliżanie się do celu niż natychmiastowe rozczarowanie gdy się coś nie uda i porzucenie diety.

3.Mniej znaczy więcej

Ile razy słyszałeś o tym, że powinno się jeść 5 posiłków dziennie w 2-3 godzinnych odstępach? Pewnie sporo. A czy stosujesz tę zasadę? No właśnie… A nie bez powodu jest to jedno z  naczelnych przykazań zdrowego odżywiania. Dzięki tej metodzie nie rozciągamy nadmiernie żołądka, unikamy uczucia głodu i podjadania między posiłkami i dajemy organizmowi tyle energii by mógł sprawnie funkcjonować nie odkładając tkanki tłuszczowej.

Poranne musli

  1. Odchudzanie to nie koniec świata

Na dźwięk samego słowa ,,odchudzanie” wielu osobom rzednie mina a przed oczami stają wizje pozbawionych smaku, mało apetycznych potraw. Nic bardziej mylnego, zdrowe jedzenie to mnogość barw, aromatów, przypraw i oryginalnych smaków a jedyne czego potrzeba to odrobina chęci. Ponadto warto myśleć o utracie kilogramów jako o ,,zmianie nawyków żywieniowych” a nie ,,odchudzaniu”, to jedynie kwestia psychologicznego podejścia ale bywa nie bez znaczenia.

  1. Tłusta pułapka

Błędem jest myślenie, że w trakcie odchudzania należy zrezygnować z tłuszczu. Pełni on istotne funkcje w organizmie i człowiek potrzebuje go aby funkcjonować. Nie myśl jednak, że uda Ci się przemycić do zdrowego jadłospisu fast foody, batoniki, tłuste mięsa czy głęboko przetworzoną żywność. Istnieje kilka rodzajów tłuszczów a potrzebujemy tylko tych pełnowartościowych jak tłoczone na zimno dobre oleje typu kokosowy czy lniany.

  1. Sięgnij po owoce i warzywa

Jeden z najważniejszych podpunktów na drodze do wymarzonej sylwetki. Są wyjątkowo cennym źródłem witamin, węglowodanów i składników mineralnych, ponadto pyszne i nierzadko słodkie. Owoce i warzywa zawierają ponadto sporo błonnika, który daje uczucie sytości i poprawia trawienie.

Zdrowe odchudzanie

  1. Co do picia?

Z pewnością nie słodkie gazowane napoje ani kupne soki. Często są równie kaloryczne co słodycze, zawierające zbyt wiele prostych węglowodanów, rozciągają żołądek i skutecznie ubierają w dodatkową tkankę tłuszczową. Ponadto ze względu na ilość cukru zamiast gasić pragnienie wzmagają je zmuszając do sięgnięcia po kolejną porcję. Co zatem pić? Oczywiście niedocenianą wodę! Najważniejszy składnik umożliwiający funkcjonowanie organizmu. Regularne picie wody w odpowiedniej ilości gwarantuje poprawę metabolizmu nawet o 2,5%. Nie czekaj też aż poczujesz pragnienie, oznacza to, że organizm już zaczyna się odwadniać. Pij w równych odstępach np. szklankę wody co godzinę. Oprócz tego możesz przygotowywać sobie zieloną herbatę, yerba mate czy świeżo wyciskane soki.

  1. Ćwicz!

Dieta to 70% walki o szczupłą sylwetkę. Jednak nie mniej ważne 30% to ruch. Chcąc schudnąć musisz pokonać lenistwo i inne wymówki typu brak czasu i zmienić również tryb życia. Dlaczego? Po pierwsze wysiłek fizyczny przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej o niemal 30%. Ponadto sprawia, że organizm jest zmuszony sięgać po rezerwy z tkanki tłuszczowej. Ćwiczenia są także niezbędne do uzyskania wymarzonej figury. Tracąc kilogramy bez treningu ryzyko wiszących fałdek skóry pozbawionej jędrności jest niezwykle duże.

Jaki z tego wniosek? Wszystko jest możliwe. Niestety droga do figury marzeń nie jest ani krótka ani łatwa – mimo to warta zachodu. Wytrwałość, wiedza i motywacja potrafią jednak zdziałać cuda. Najważniejsze to nie szukać drogi na skróty tylko poważnie podejść do zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej- jest to decyzja, która wpłynie na jakość całego życia.

Wspieramy sportowców! – Robert Wilkowiecki

Wspieramy sportowców! – Robert Wilkowiecki

Często podkreślamy nasze zaangażowanie w kwestie zdrowego stylu życia w zgodzie z naturą oraz aktywności fizycznej. I nie są to jedynie puste słowa! Realizujemy naszą misję na różne sposoby a jedną z nich jest aktywne wspieranie sportowców.

Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam Roberta Wilkowieckiego – młodego triathlonistę z drużyny GVT BMC Triathlon Team, który jest już z nami niemal rok.

Kim jest Robert?

Swoje pierwsze kroki w sporcie Robert stawiał mając 10 lat. Pierwszą dyscypliną, w której odnosił znaczące sukcesy było pływanie – jest on wielokrotnym mistrzem i medalistą Mistrzostw Świata w stylu grzbietowym oraz członkiem Kadry Narodowej.  

Kiedy zakończył pływanie wraz z tatą zaczął jeździć na rowerze. Dorabiał jednak pracując na basenie także pomimo oficjalnej przerwy w pływaniu zrobienie treningu nie było problemem także pojawiła się myśl, że wystarczy jedynie troszkę pobiegać… Również coraz więcej osób zaczynało podpowiadać mu aby spróbował swoich sił w triathlonie.

W efekcie w 2015 roku postanowił spróbować i od tego czasu realizuje się w tej dyscyplinie chcąc osiągnąć maksimum swoich możliwości.

Robert Wilkowiecki

Jak dba o formę?

Co jest najważniejsze w sporcie? Oczywiście cel, motywacja i energia. Robert pytany o to w jaki sposób dba o swoją formę wymienia przede wszystkim optymalny trening, regenerację i właściwą dietę.

Jak sam twierdzi ze względu na wygodę testował już oferty innych diet pudełkowych. Jednak uprawianie trzech dyscyplin sportowych jest bardzo wymagające. W tym wypadku niezwykle ważne jest indywidualne podejście do diety i rozkład makroskładników dopasowany specjalnie dla danej osoby. Z tego powodu finalnie Robert zdecydował się na dietę Piu Piu ze względu na jakość wyróżniającą się na tle innych firm caterigowych.

Idealnie dobrana do specyficznych potrzeb każdej osoby i złożona z samych produktów najwyższej klasy, dieta Piu Piu pozwala sprostać mawet najbardziej wymagającym zapotrzebowaniom osób aktywnie uprawiających sport.

Jeśli i Ty chcesz uzupełnić trening i zadbać o zbilansowaną dietę zapoznaj się z nasza ofertą i pomóż sobie w osiągnięciu sukcesu.