Blog

5 sposobów jak nie przytyć w święta

5 sposobów jak nie przytyć w święta

Co roku powtarzający się ten sam scenariusz – długie tygodnie restrykcyjnej diety, mordercze treningi, niejedno wyrzeczenie – po to aby osiągnąć upragniony cel. Aż nadchodzi okres najcięższej próby – święta. Ilu z nas nie wyszło z niej obronną ręką?
Powtarzana sobie jak mantra obietnica ,,nie będę się obżerać” staje się mało istotnym wymysłem gdy oczom ukazują się wszystkie ciężkostrawne, tłuste, słodkie, kaloryczne pyszności.
Pokusa okazuje się być zbyt wielka. Śmiałe zachęty z każdej strony ,,no jeszcze kawałeczek”, ,,raz w święta możesz sobie pozwolić” sprawiają, że w końcu  sugestie sumienia stają się jedynie słabo słyszalnym szeptem i dajesz sobie zielone światło…

Bądźmy szczerzy – nie sposób oprzeć się świątecznej rozpuście. Najważniejsze jednak to wyznaczyć sobie cele, które rzeczywiście mają szanse powodzenia. Z pewnością nie uda nam się zrzucić kilku kilogramów ale możemy się postarać o to aby nie zaprzepaścić tygodni ciężkiej pracy. Oto 5 rad, które w tym pomogą:

Ciasto wigilijne

1. Magiczne słowo – umiar

Jeśli po głowie zaczęły błąkać się pomysły typu ,,a może nie pojadę, tam będzie tyle jedzenia, że nie uda mi się oprzeć” bądź ,,wezmę ze sobą coś dietetycznego” to pozbądź się ich szybko i bezlitośnie. Święta to przede wszystkim czas dla najbliższych i nie wolno rezygnować z niego z powodu jedzenia. Dla nas samych także powinien to być szczególny moment, w odpowiedni sposób celebrowany. Można cieszyć się wigilijnymi przysmakami pod warunkiem, że skosztuje się nawet wszystkiego ale po troszeczkę. Zrezygnuj z dokładek, jedz mało i powoli. Umiar i równomierne rozłożenie posiłków sprawi, że kilka kęsów więcej niż zwykle z pewnością nie wpłynie na nasza tuszę.

2. Przysmaki w wersji fit

Jeśli to Tobie przypada rola gospodarza urządzającego Wigilię sprawa jest jeszcze prostsza. Wystarczy, że kilka świątecznych dań przygotujesz w sposób bardziej dietetyczny. Gotuj lub piecz mięso w folii nie dodając tłuszczu, wybieraj mniej kaloryczne rodzaje jak drób czy wołowina, majonez zastąp jogurtem naturalnym a nadmiar soli przyprawami. Potrawy zyskają walory zdrowotne nie tracąc przy tym smakowych. Jeśli zaś jedziesz w gości to i tak warto zabrać ze sobą coś dietetycznego własnej roboty.

Świąteczny przysmak

3. Nie czekaj do wieczora

Cały dzień bez jedzenia w oczekiwaniu na wieczorną kolację to fatalny pomysł. Zjedz rano zdrowe pożywne śniadanie, które da Ci energię na cały dzień. Dzięki temu gdy usiądziesz do wigilijnego stołu nie rzucisz się na wygłodniały na pierwsze z brzegu potrawy.

4. Nie tylko kompot

Kompot z suszu to tradycyjny element polskiej Wigilii, nie pozbawiony jednak naprawdę sporej ilości cukru. Nie oznacza to oczywiście, że musisz z niego zrezygnować, nic się nie stanie jeśli wypijesz dwie szklanki. Często zapomina się jednak o regularnym piciu wody, a od tej reguły nie ma wyjątku nawet od święta. Ponadto pół godziny przed kolacją warto wypić powoli szklankę wody – spowoduje to uczucie sytości i zmniejszy apetyt. Przed snem warto też wypić wodę z cytryną aby nocą pomóc organizmowi w trawieniu.

5. Zdradliwy alkohol i słodycze

Oczywiście niełatwo oprzeć się świątecznym wypiekom, wiadomo. Nie zaczynajmy jednak od deserów jakkolwiek nie kusiły by wyglądem i zapachem. Po skosztowaniu wszystkich poprzednich dań nawet jeśli znajdzie się miejsce na kawałek ciasta to raczej drugi się już nie zmieści. A nawet gdyby miałby to i tak warto z niego zrezygnować.
Drugim kusicielem jest alkohol. Oczywiście idealnie byłoby także odpuścić sobie napoje z procentami. Jeśli chcesz zrobić wyjątek to najlepiej zdecyduj się na czerwone wino, które wpływa na poprawę trawienia. Pamiętaj jednak aby pić je po lub w trakcie jedzenia – alkohol zwiększa apetyt i picie go przed kolacją jest mocno ryzykowne.

Zapiekane jabłko

Nawet najlepszym zdarzają się jednak potknięcia. Czy to już na wstępie, po przekroczeniu progu silna wola przestała być silną czy też polegliśmy w walce. Najważniejsze to się nie poddawać! Bowiem najgorsze co można zrobić to uznać, że przegraliśmy, przerwać dietę i wrócić do starych nawyków.
Jeśli ranek pierwszego dnia świąt wita nas zwątpieniem, pełnym żołądkiem i ogromnym wyrzutem sumienia pierwsze co to znów stanąć do boju. Na początek wypij szklankę wody z cytryną dla poprawy trawienia. Mimo kontrowersyjnego dla niektórych smaku jeszcze lepiej w tej roli sprawdzi się niezawodne siemię lniane. Ponadto poświęć choć kwadrans na ćwiczenia. Rozrusza to organizm i pobudzi metabolizm.

Święta to magiczny czas i zarówno nie warto ich zmarnować na obżarstwo jak i na ciągłe odmawianie sobie wszystkiego. Ustal sobie jasne granice ale bądź także dla siebie wyrozumiały i nie stawaj na wadze po każdym posiłku. Boże Narodzenie zdarza się jedynie raz do roku więc pozwól sobie z tej okazji na coś wyjątkowego.

Życzymy Wesołych Świąt i smacznego 🙂

Kasza – zdrowie na każdą kieszeń

Kasza

Jeśli kasze tylko od czasu do czasu znajdują miejsce w Twoim domowym menu zdecydowanie najwyższa pora to zmienić. Nie bez powodu coraz częściej słyszymy o różnych ich rodzajach i zastosowaniach. Są wyjątkowo cennym źródłem złożonych węglowodanów a także zawierają o wiele więcej wartości odżywczych niż makarony, ziemniaki czy ryż.

Kasza gryczana

Kasza – właściwości

Kasza pomaga w zrzuceniu kilku kilogramów, wzmacnia układ nerwowy i serce, jest potężnym źródłem białka oraz żelaza, dzięki któremu chroni przed anemią. Ponadto reguluje trawienie i pomaga kontrolować pracę nerek oraz ciśnienie. Co więcej?

  • WITAMINY Z GRUPY B

Wszelkie kasze, z komosą ryżową i kaszą jaglaną na czele, są wyjątkowo bogate w witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w wodzie dlatego wybierając kaszę w woreczkach zamiast sypkiej tracimy część witamin.

  • AMINOKWASY EGZOGENNEPraktycznie wszystkie kasze posiadają pełen ,,zestaw” dziesięciu aminokwasów egzogennych (niezbędnych), które muszą być dostarczane człowiekowi w pożywieniu gdyż organizm nie syntezuje ich samodzielnie. Najwięcej z nich znajduje się w komosie i kaszy gryczanej.
  • UCZUCIE SYTOŚCI

    Pozostaje na długo dzięki budowie węglowodanów złożonych rozkładających się wolniej od reszty oraz dużej ilości błonnika pokarmowego.
  • JAKA NAJZDROWSZA?

    Nieprzetworzona lub jak najmniej przetworzona. W przypadku kaszy jęczmiennej najlepiej kasza pęczak, w przypadku gryczanej szukać należy raczej nieprażonej.

Rodzaje kaszy

Kasza – rodzaje

  • KOMOSA RYŻOWA

Niekwestionowaną królową kasz jest zdecydowanie komosa ryżowa występująca także pod nazwą quinoa. Zawiera tłuszcze i białka najwyższej jakości, ogrom witamin, magnez i fosfor. Podnosi odporność organizmu,wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i kostnego. Świetnie wpływa również na wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponadto nie zawiera glutenu.

  • KASZA JAGLANA

    Na podium znajduje się także nieco bardziej popularna w Polsce kasza jaglana. Nie różni się ona specjalnie działaniem, podobnie jak quinoa wpływa na odporność i układ krwionośny, zawiera witaminy B, fosfor, magnez i cynk. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Zawiera także duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz krzemu.
  • KASZA GRYCZANA

Posiada właściwości bardzo zbliżone do komosy ryżowej a w dużo niższej cenie. Jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B oraz rzadkiej witaminy K. Nie zawiera również glutenu.

  • AMARANTUS

Drobniutka kaszka będąca po komosie ryżowej najcenniejszym źródłem składników odżywczych. Zawiera sporo olejów jak oleinowy czy linolowy, które wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, pracę serca oraz zapobiegają anemii i miażdżycy. Podobnie jak pozostałe kasze amarantus jest bezglutenowy.

  • KASZA JĘCZMIENNA

Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika polecana jest osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Pomaga w tworzeniu się czerwonych płytek krwi oraz funkcjonowaniu układu hormonalnego. Jest istotnym źródłem selenu, pierwiastka, którego niedobory grożą w szczególności wegetarianom. Zawiera gluten.

  • KASZA BULGUR

Kasza obfitująca w witaminę B5 wzmacniającą układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Ponadto źródło magnezu i kwasu foliowego. Najzdrowsza z kasz zawierających gluten.

  • KASZA KUKURYDZIANA, KASZA MANNA, KUSKUS

Nie są one aż tak bogate w składniki odżywcze jak poprzedniczki. Mimo to wciąż są źródłem wielu witamin, ponadto bardzo rzadko wywołują alergię i nie powodują problemów trawiennych dzięki czemu poleca się je dzieciom i osobom starszym. Ponadto kasza kukurydziana nie zawiera glutenu.

Kasza w zestawie Piu Piu

„Przyprawa życia” – kurkuma

„Przyprawa życia” – kurkuma

Występująca pod postacią żółtego proszku kurkuma jest kłączem ostryżu długiego występującego głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Jej właściwości znane są od ponad 5 tysięcy lat. Używana jest jako przyprawa, środek leczniczy oraz barwnik. Ponadto w kulturze indyjskiej jest elementem wielu rytuałów, choćby zaślubin.

Łyżka kurkumy

Kurkuma – właściwości lecznicze

Substancją czynną decydującą o właściwościach zdrowotnych kurkumy jest kurkumina, która odpowiada także za jej pomarańczowy kolor. Kurkumina ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki którym chroni organizm przed wolnymi rodnikami, przyspieszającymi procesy starzenia i zwiększającymi ryzyko nowotworów.

Dzięki działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym kurkuma jest naturalnym antybiotykiem. Działa również korzystnie na układ nerwowy człowieka. W skład kurkumy wchodzą także olejki eteryczne zawierające sole mineralne, witaminę C i zapobiegające wzdęciom.

Kurkuma – zastosowanie zdrowotne

  • Kurkuma na wzmocnienie odporności

Zawartość kurkuminy sprawia, że kurkuma wykazuje działanie bakteriobójcze oraz wspomagające niszczenie wirusów i grzybów. Podnosi także poziom peptydu chroniąc tym samym organizm przed infekcjami.

  • Kurkuma na serce

Dzięki działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym kurkuma wspomaga pracę układu krążenia i serca. Zmniejsza także ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Poprawia również krążenie.

  • Kurkuma na wątrobę

Kurkumina oraz olejki eteryczne zawarte w kurkumie powodują wydzielanie się żółci mającej kluczową rolę w trawieniu tłuszczów. Z tego powodu stosuje się ją  w zapaleniach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ponadto chroni i wspomaga regenerację komórek wątroby.

  • Kurkuma na mózg

Kurkuma jest jednym z najsilniejszych nootropów – substancji wspomagających procesy pamięciowe, koncentrację i ogólne działanie mózgu. Przyspiesza procesy poznawcze oraz pobudza do namnażania się komórek nerwowych. Potwierdzono również, że kurkuma wpływa na niszczenie białek powodujących chorobę Alzheimera.

Ponadto kurkumę warto wykorzystać w problemach z trawieniem, wspomoże też walkę z trądzikiem i przebarwieniami, działa przeciwzmarszczkowo.

Deska do krojenia z kurkumą

Kurkuma – przeciwwskazania

Ze względu na wyjątkowo silne właściwości istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania kurkumy.  W dużych dawkach stosowana przez dłuższy czas może wpływać niekorzystnie na błonę śluzową jelit i żołądka stąd wskazana jest ostrożność osób z chorobą wrzodową. Uważać powinny również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe oraz zmagające się z chorobami związanymi z przepływem żółci. Z kurkumy powinny zrezygnować kobiety w ciąży – pobudzenie macicy może być powodem nawet poronienia.

Kurkuma – przepis na ,,złote mleko”

W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej kurkuma uchodzi za najpotężniejszy środek odżywczy jaki istnieje. Jednym z najbardziej cenionych napojów zawierających kurkumę jest Złote Mleko, napój rozgrzewający pochodzący z tradycyjnej medycyny arjuwedycznej, podnoszący odporność, pomagający w zasypianiu, zwalczający infekcje, usuwający śluz z organizmu a także bardzo skuteczny w leczeniu depresji.

Składniki:
  • ¼ szklanki świeżej, niezwietrzałej kurkumy
  • Pół szklanki wody
  • Prawdziwe mleko krowie, kozie lub roślinne
Przygotowanie:

Podgrzewać kurkumę i wodę około 5-8 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Tak przygotowaną pastę przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce

Następnie w szklance ciepłego mleka rozpuścić łyżeczkę pasty, dodać nieco miodu i imbiru. Można także dodać szczyptę czarnego pieprzu, który bardzo mocno zwiększy przyswajalność kurkuminy.

Dawkowanie:

W walce z infekcją pić co 3-4 godziny, w innych wypadkach najlepiej przed snem.

7 produktów, którymi zastąpisz biały cukier

Zamienniki cukru

Nie od dziś wiadomo jak szkodliwy jest rafinowany biały cukier. Powoduje zakwaszenie organizmu a także utratę wapnia. Ponadto bywa przyczyną otyłości, cukrzycy, anemii, nadciśnienia i próchnicy. Wpływa niekorzystnie na ogólną odporność organizmu osłabiając go. Sprzyja rozwojowi infekcji grzybicznych i opryszczki, odbija się na regularności mięsiączek a nawet przyczynia się do raka i impotencji. Co więcej osłabia koncentrację i powoduje nerwowość.

Ograniczyć apetyt na słodycze możemy dzięki odpowiedniej diecie – pełnej warzyw, produktów zbożowych i roślin strączkowych. Warto wzbogacić dania o słodkie warzywa jak marchewka czy buraki i zastąpić słodkości owocami. Należy też podkreślić, że cukier brązowy czy fruktoza tylko pozornie są lepszym wyborem – jest to bardziej chwyt marketingowy. Większość z nich jest rafinowana w takim samym stopniu co zwykły cukier.

Ciężko jednak wyobrazić sobie całkowite wyeliminowanie cukru ze swojej diety. Dlatego też warto po prostu zastąpić biały cukier jednym z zamienników. Wybór jest duży- z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Łyżka miodu

  1. Miód

Jeden z najpopularniejszych substytutów białego cukru. Składa się głównie z bardzo dobrze przyswajalnej  fruktozy i glukozy. Jest bardziej kaloryczny niż cukier lecz nie są to puste kalorie – zawiera bowiem enzymy, witaminy z grupy B, kwasy organiczne i minerały takie jak żelazo, magnez, potas,fosfor, wapń, jod i kobalt.

Warto jednak pamiętać o tym, że w temperaturze powyżej 40 stopni traci on swoje zdrowotne właściwości. Nawet wtedy jest on jednak lepszym wyborem niż biały cukier.

  1. Stewia

Roślina o specyficznym smaku, której liście zarówno świeże jak i suszone z powodzeniem zastępują inne słodziki. Praktycznie pozbawiona kalorii i bardzo słodka – nawet do 300 razy bardziej niż cukier. Bogata w witaminy z grup B i C, białka, tłuszcze oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, selen, potas, cynk i chrom. Używana jest także leczniczo jako środek bakteriobójczy i moczopędny oraz wzmacniający organizm.

Wybierając stewię należy unikać białych proszków i bezbarwnych ekstraktów – oznacza to bowiem, że została poddana silnej obróbce a tym samym pozbawiona wartości odżywczych.

  1. Ksylitol – cukier brzozowy

Pozyskiwany z naturalnych składników – najczęściej z brzozy. Jest o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier zachowując przy tym taką samą intensywność smaku. Ma charakter zasadowy a ilość jego zdrowotnych właściwości jest imponująca. Wspomaga układ immunologiczny, zapobiega chorobom przewlekłym, znacząco zwiększa przyswajalność wapnia i spowalnia procesy starzenia się. Działa także bakteriobójczo, dzięki czemu używa się go jako jednego ze składników domowej pasty do zębów.

Dzienna dawka ksylitolu nie powinna jednak przekraczać trzech łyżeczek.

  1. Erytrol

Jest organicznym związkiem chemicznym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominającym zwykły cukier. Jest uznawany za najzdrowszą, ze wszystkich substancji słodzących ze względu na ogrom właściwości odżywczych.

Posiada także najniższą kaloryczność a jego indeks glikemiczny jest równy 0, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla cukrzyków i osób odchudzających się. Ponadto zapobiega powstawaniu próchnicy i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Łyżeczka cukru i truskawki

  1. Syrop klonowy

Pozyskiwany z pnia klonu gęsty syrop o specyficznym, słodkim smaku. Zawiera magnez, potas, wapń, fosfor a także witaminy z grupy B, kwas foliowy,biotynę i niacynę.

  1. Syrop z agawy

Produkowany z dwóch rodzajów kaktusa syrop o smaku zbliżonym do rozcieńczonego miodu. Posiada niski indeks glikemiczny a ze względu na zawartość błonnika wspomaga i przyspiesza proces przemiany materii. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę przewodu pokarmowego i generuje wzrost potrzebnej mu flory zapobiegając zaparciom.

  1. Lukrecja

W ziołolecznictwie jest jedną z roślin o najdłuższej historii – znana była już starożytnym Grekom, Rzymianom, Egipcjaninom i Chińczykom. Stosowana leczniczo przy infekcjach górnych dróg oddechowych i chorobach gardła a także w przypadku problemów żołądkowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, i przeczyszczające, podnosi również ciśnienie krwi. Jest bogata w fitosterole, glicyryzynę i izoflawony oraz olejek eteryczny. Jest używana jako składnik wielu produktów spożywczych oraz w produkcji kosmetyków.

Uwaga! Lukrecja wchodzi w interakcje z niektórymi lekami powodując spadek ich skuteczności dlatego nie każdy może jej używać.

Istnieje jeszcze więcej możliwości na zastąpienie białego cukru – suszone owoce, słód jęczmienny lub ryżowy, melasa czy po prostu nierafinowany cukier z soku trzcinowego. Nie bez powodu cukier nazywany jest ,,białym zabójcą”, warto więc wykluczyć go raz na zawsze ze swojej diety.

Imbir

Imbir

Imbir to niezwykła bylina znana i ceniona niemal na całym świecie. Jest jednym z podstawowych dodatków kuchni Azjatyckiej cenionym także dzięki swoim właściwościom leczniczym. Ma wszechstronne zastosowanie – przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Imbir nazywany jest naturalną aspiryną gdyż podobnie jak ona rozrzedza krew nie powodując przy tym problemów z żołądkiem.

Świeży imbir


Imbir – właściwości lecznicze

Właściwości imbiru niezwykle wiele razy były przedmiotem naukowych badań a ich wyniki tylko potwierdzają  moc tej niepozornej rośliny. W czym pomocny jest imbir?

  • Zapobiega i wspomaga leczenie przeziębienia
  • Rozgrzewa – stąd jego popularność w okresie jesienno-zimowym
  • Wpływa na poprawę koncentracji
  • Stosuje się go przy mdłościach – zarówno kobiet w ciąży (wczesnej – do 20 tygodnia) jak i przy chorobie lokomocyjnej i morskiej
  • Jest pomocny przy wzdęciach
  • Pomaga w rzucaniu palenia
  • Leczy migreny
  • Ma silne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne – także przy bólach menstruacyjnych
  • Zawiera substancje zwalczające komórki rakowe

Ponadto badane są właściwości imbiru, które wskazują na znaczne obniżanie poziomu cukru we krwi. Wyniki jeszcze nie są znane ale prognozy bardzo obiecujące.

Imbir – świeży czy suszony?

Nieczęsto wspomina się o bardzo istotnej kwestii – skrajnie różnych właściwościach imbiru świeżego i suszonego.

Łyżka kurkumy


Imbir suszony ma działanie silnie osuszające – zwalcza nadmiar flegmy w organizmie czy wspomaga walkę z zapaleniami zatok. Najlepiej połączyć go wówczas z kurkumą i cynamonem tworząc tak zwane ,,złote mleko”.

Wszelkie zastosowanie antywirusowe i przeciwzapalne posiada jedynie świeży imbir. Podczas suszenia ginie bowiem gingerol – związek czynny odpowiedzialny za to działanie. Połączony z chilli i pieprzem, składnikami o równie mocnym działaniu, da natychmiastowe efekty.

Imbir – zastosowanie w kuchni

Nieskończenie wiele zastosowań znajduje imbir w sztuce kulinarnej.

Można go podawać w plastrach, starty na tarce, poszatkowany, zmielony, suszony, w proszku.

Ze względu na rozgrzewające właściwości jest szczególnie lubiany w chłodniejsze miesiące jako dodatek do herbat i napojów. Również plasterek imbiru na języku pomoże w szybkim rozgrzaniu ciała.

Herbata z imbirem

Istnieje wiele przepisów na syropy i nalewki imbirowe. Poniżej zaś przedstawiamy przepis na pyszny i zdrowy napój imbirowy:

Przepis na napój imbirowy:

  • Imbir
  • Miód
  • Cytrusy – cytryna, pomarańcza, mandarynka
  • Przyprawy – goździki, cynamon

Obrany imbir zetrzeć na tarce – wedle uznania można także zostawić kilka plasterków. Ugnieść na dnie naczynia razem z plasterkami owoców i miodem. Dodać przyprawy i zalać wodą.

UWAGA!

Jeśli chcemy by pełnił funkcję rozgrzewająca zalewamy wrzątkiem i podajemy gorący.

Jeżeli jednak zależy nam na jak największych właściwościach leczniczych zalewamy letnią wodą bądź czekamy z dodaniem miodu aż wystygnie gdyż potężne właściwości zdrowotne miodu giną w 40 stopniach.

Imbir – jaki wybrać?

Przy kupnie imbiru warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • Kolor imbiru powinien być kremowo – jasnobrązowy, bez żadnych plam
  • Skórka nie powinna być pomarszczona lub pokryta miękkimi plamami
  • Imbiru nie trzymamy w lodówce tylko w temperaturze pokojowej

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Nie bez powodu od pewnego czasu stale rośnie popularność oleju kokosowego.

Sprawdza się on rewelacyjnie zarówno w kuchni, łazience jak i domowej apteczce, wszędzie oferując szereg zastosowań.

Olej kokosowy jest zaliczany do ,,superfoods” – produktów o szczególnych właściwościach wpływających korzystnie na zdrowie człowieka.

Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy, pozyskiwany z owocu kokosa, to olej roślinny uznawany za najzdrowszy z istniejących olejów ze względu na imponującą ilość tłuszczów nasyconych.

Dzięki specyficznej budowie w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych organizm od razu produkuje z nich energię zamiast magazynować pod postacią tłuszczu.

Wspomaga tym samym metabolizm a także działa leczniczo w przypadku chorób układu nerwowego.

26917465625_57e087efc1_o

Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można znaleźć go zarówno w wersji pachnącej delikatnie kokosem jak i bezwonnej. Ponadto odpowiednio przechowywany nie psuje się.

Dzienna dawka powinna wynosić około 3 – 4 łyżeczek, także jako substytut środków do smażenia, które z powodzeniem zastępuje.

  • Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów zastosowania oleju kokosowego w kuchni:
  • Składnik potraw azjatyckich
  • Zamiast masła do smarowania pieczywa
  • Jako składnik owocowych smoothies
  • Do wszelkich wypieków
  • Dodany do kawy lub gorącej czekolady

Kupując olej kokosowy należy zwrócić uwagę aby był on nierafinowany, gdyż pozbawia go to wielu składników odżywczych, niefiltrowany, tłoczony na zimno (do 40 stopni) i nieoczyszczony.

Olej kokosowy

Olej kokosowy – kosmetyka

Podobnie jak w kuchni olej kokosowy ma mnóstwo zastosowań w kosmetyce. Działa odżywczo, nawilżająco i wygładzająco. Pomaga w redukowaniu zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych.

Stosuje się go w walce z problemami skórnymi, oparzeniami i skaleczeniami ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Ponadto jest naturalnym filtrem, który chroni skórę przed działaniem szkodliwego promieniowania UV.

Olej kokosowy jest stosowany także w pielęgnacji włosów. Pomaga skutecznie zwalczyć łupież o także chroni włosy przez szkodzącymi czynnikami zewnętrznymi. Cieszy się także ogromną popularnością i uznaniem ze względu na intensywne działanie regenerujące, odżywcze i stymulujące porost włosów.

Jest on jednym z głównych składników większości naturalnych kosmetyków służących do pielęgnacji włosów i ciała. Z pomocą oleju kokosowego łatwo zrobić domowy balsam do ciała, odżywkę, krem, antyperspirant czy pastę do zębów, przepis na którą zamieszczamy poniżej.

Domowa pasta do zębów z oleju kokosowego – przepis

  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli morskiej
  • Pół łyżeczki ksylitolu
  • Kilka kropel olejku miętowego lub eukaliptusowego

Podane składniki wystarczy wymieszać tworząc gęstą masę. Domowa pasta do zębów pozbawiona jest chemicznych dodatków, siarczanów i fluorków. Doskonale wpływa na stan jamy ustnej a dzięki działaniu sody znacząco wybiela zęby.

Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Olej kokosowy to nie tylko surowiec kulinarny i kosmetyczny ale przede wszystkim zdrowotny. Oto niektóre z działań leczniczych jakie oferuje:

  • Pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej
  • Przyspiesza gojenie ran i oparzeń
  • Ma działanie przeciwgrzybiczne
  • Poprawia funkcjonowanie mózgu
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo

Z uwagi na wszelkie właściwości warto pamiętać o oleju kokosowym w życiu codziennym. Niegdyś niedoceniany, obecnie niezastąpiony – powinien być niezbędnym elementem wyposażenia domu.

Jedz smacznie i zdrowo

Bardzo często słyszymy zdanie, że w zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na ciasta, pieczywa i inne popularne przekąski. To wszystko ze względu na: gluten, tłuszcze nasycone i częściowo uwodornione (masła, margaryny), cukier, a przede wszystkim niski poziom pożywnych mikro i makro elementów. Nie da się potem tego „nadrobić” w ciągu dnia.

Jednak wszyscy uwielbiamy chrupiący chlebek, bagietki albo ciastka do kawy i herbaty. Co robić? Ze wszystkiego zrezygnować? Na pewno nie warto.

Alternatywą dla kalorii są inne mąki i erytrytol. Nasza firma cateringowa z Wrocławia w kuchni korzysta z kilkunastu rodzajów mąk. Większość z nich można swobodnie stosować podczas diety bezglutenowej. Wybierając PiuPiu Catering Pożywny, nie będziesz musiał rezygnować ze swoich ulubionych potraw. W naszych posiłkach zastępujemy popularne i niezdrowe składniki bombami witaminowo-minerałowymi.

Proponujemy między innymi mąkę: dyniową, kokosową, konopną, z wiesiołka, makową, gryczaną, z ciecierzycy, orkiszową, z amarantusa i jaglaną. Zdarza się także mąka żytnia i kukurydziana.

maki

Zapraszamy do sprawdzenia kilku ciekawych statystyk:

W porównaniu z mąką pszenną, mąka dyniowa ma niemal 8 razy mniej węglowodanów i prawie 4 razy więcej białka. Zawiera również sole mineralne, wzbogacone fosforanami, i błonnikiem oraz niewielką ilość enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych.

Dla diety bezglutenowej odpowiednia jest mąka kokosowa. Ma przyjemny, słodki i kokosowy smak. Uzyskujemy ją z drobno zmielonych orzechów kokosowych. Zawiera więcej białka niż mąka pszenna, 10 razy więcej błonnika i 5 razy mniej węglowodanów.

Besan (gram flour) to powszechnie używana bezglutenowa mąka z ciecierzycy. Zawiera dużo protein i mnóstwo kwasu foliowego. Jej około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na ten kwas (ważne dla kobiet w ciąży). Co więcej, jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%), mangan (67%), a nawet miedź (26%).

Mąka makowa ma ­ 17g tłuszczu, 5,8g węglowodanów (10 razy mniej niż pszenna), 29g białka. Odtłuszczona zawiera niemal 2 razy mniej kalorii i 2,5 raza mniej tłuszczu niż zwykły mak.

Mąkę z wiesiołka charakteryzuje bogactwo naturalnych minerałów i witamin oraz flawonoidów.

Jeśli unikasz glutenu, ale nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw, skorzystaj z naszej oferty i zacznij dietę z dostawą do domu.