Catering bezglutenowy Wrocław

Dieta bez glutenu

Nie tylko chęć zrzucenia dodatkowych kilogramów czy profesjonalne treningi sportowe wymagają specyficznej diety. Zdarzają się przypadłości, które zmuszają do szczególnego układania codziennego jadłospisu. Wśród nich znajduje się celiakia, alergia oraz nadwrażliwość na gluten. Choć każda z tych dolegliwości jest zupełnie odrębnym schorzeniem  wszystkie klasyfikowane są jako nietolerancje pokarmowe i potrzebują leczenia, którego głównym punktem jest dieta wykluczająca gluten.

 

Przykładowe danie bezglutenowe

Stworzenie i codzienne przestrzeganie diety tego typu nie jest zadaniem łatwym ze względu na powszechność występowania glutenu w większości produktów spożywczych, głównie są to zboża i wyroby zawierające domieszki ziaren takie jak przyprawy, przetwory mięsne, produkty mleczne, artykuły zawierające skrobię w tym także niektóre leki.

Dieta bezglutenowa jest więc przede wszystkim szukaniem zamienników dla standardowych produktów spożywczych. Koniecznością przy komponowaniu takiej diety jest więc szczegółowe zapoznawanie się z informacjami odnośnie składu produktów na opakowaniach, dużej wiedzy na temat odżywiania i ciągłej ostrożności. Należy mieć również na uwadze fakt, że duża część jedzenia naturalnie nie zawierającego glutenu ze względu na procesy produkcji bywa zanieczyszczona glutenem.

Catering bezglutenowy

Naszą dietę bez glutenu proponujemy wszystkim, którzy z różnych powodów powinni lub chcą wykluczyć gluten ze swojego codziennego menu. We współpracy z naszym wykwalifikowanym specjalistą do spraw żywienia tworzymy jadłospis dbając aby zawierał on wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Sposobem na ułożenie diety bezglutenowej jest wykluczenie z niej specyficznej mieszaniny białek roślinych występującej w różnych rodzajach zbóż takich jak żyto, pszenica czy jęczmień. Piu Piu catering bezglutenowy Wrocław zastępuje produkty zawierające ten niepożądany składnik bezpiecznymi artykułami takimi jak komosa ryżowa, kasza jaglana,  amarantus, mąka kukurydziana czy ryżowa, soczewica czy ziarna słonecznika.

W naszej kuchni wypiekamy dziesięć różnych rodzajów chleba. Są to między innymi chlebek jaglany, kokosowy, gryczany, dyniowy czy krakersy sezamowe. Wszystkie te wypieki, podobnie jak i ciasta, są robione na bazie mąk pozbawionych glutenu także nie znajdziesz w nich pszenicy ani żyta.

Wiosenne danie bezglutenowe

Piu Piu - catering bez glutenu Wrocław

Niestety, nawet ostrożność przy doborze produktów i właściwe dobieranie zamienników artukułów spożywczych zawierających gluten to nie wszystko. Wyjątkowo czasochłonnym i niełatwym zadaniem jest pomimo trudności ułożyc dietę w taki sposób aby w pełni zaspokajała dzienne zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze, szczególnie magnez, żelazo, witaminy B, mangan i selen.

Piu Piu catering bezglutenowy Wrocław jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka doskonale zbilansowanych, różnorodnych dań pozbawionych glutenu. To pyszne menu, w którym wszelkie szkodliwe dla Ciebie produkty zastapiono naturalnymi, świeżymi składnikami. Nie musisz obawiać się mdłego smaku i nudy na talerzu, nasza dieta zachwyca nie tylko aspektami zdrowotnymi ale też kulinarnym kunsztem. Posiłki wchodzące w skład codziennego zestawu pięciu dań pozbawione są sztucznych zamienników, konserwantów, cukrów i produktów przeciętnych jakościowo. Pozwól nam podnieść poziom swojego życia, już dziś zamów naszą dietę.

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus