6 produktów, które pomogą spalić Ci tkankę tłuszczową

6 produktów, które pomogą spalić Ci tkankę tłuszczową

Co jeść, aby schudnąć ? Od wieków krążą mity na temat zdrowego odżywiania i szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Oto lista produktów, które przyśpieszą twój metabolizm i w szybszym tempie pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy.

A jak Awokado!

Miąższ dojrzałego owocu to przede wszystkim bogate źródło witaminy E i C, które są przeciwutleniaczami i zapobiegają powstawaniu zmianom nowotworowym. Potas zawarty w awokado korzystnie wpływa na układ nerwowy, a także pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zapewnia regularny rytm pracy naszego serca. Awokado bardzo podobnie jak oliwa z oliwek zawiera bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Zwłaszcza w diecie diabetyków mają zbawiennie znaczenie, ponieważ zawartość cukru jest minimalna. Awokado jedzone z umiarem ( 1-2 w tygodniu) w trakcie diety, pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
ZALETY: dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dobre źródło witaminy E i potasu
Czy wiesz, że .. awokado dojrzewa dopiero po zerwaniu z drzewa. Jeżeli kupimy niedojrzałe awokado należy przechowywać je kilka dni w temperaturze pokojowej.

F jak Fasola!

Nasiona roślin strączkowych to pożywne zamienniki mięsa. Na ryku występuje bardzo dużo odmian fasoli, które różnią się nie tylko wielkością, ale także barwą. Wszystkie odmiany są bogate w białko pochodzenia roślinnego. Fasola zawiera cenną ilość błonnika, który wypełnia nasz żołądek, przez co szybciej mamy poczucie najedzenia i zjadamy mniej. Kolejną zaletą fasoli jest mała ilość tłuszczu, która sprzyja osobom będącym na diecie. Spożywanie fasoli poprawia pracę jelit.
ZALETY: duża ilość białka roślinnego, cenne źródło błonnika
Czy wiesz, że .. zawarta w fasoli lecytyna poprawia koncentrację oraz pamięć

G jak Grejpfrut!

Jedynie połówka grejpfruta zapewni Ci więcej niż połowę zalecanej dziennej porcji witaminy C. Grejpfruty to niskokaloryczne i niskotłuszczowe owoce, dlatego mogą być cennym składnikiem w trakcie odchudzania. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także ułatwia spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Zaledwie 100g grejpfruta to jedyne 45kcal.
ZALETY: dobre źródło witaminy C, grejpfrut zawiera pektynę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu
Czy wiesz, że .. biała wewnętrzna skórka grejpfruta posiada najwięcej wartości odżywczych.

J jak Jajko!

To popularne źródło wielu składników odżywczych. Zawarta w jajkach witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Najlepiej spożywać jajka na miękko, wówczas nie uszkadza się lecytyny zawartej w żółtku. Lecytyna – potocznie nazywana jest pogromcą tłuszczu, a dodatkowo poprawia pamięć. Jajka zawierają cenne źródło wysokojakościowego białka, a przecież białko znacząco wspomaga cały proces odchudzania.
ZALETY: dobre źródło witaminy B12, jajka zawierają dużą ilość składników mineralnych
Czy wiesz, że .. umyte, sparzone, zmielone skorupki jajka to najzdrowsze i najtańsze lekarstwo na osteoporozę.

S jak Szpinak!

Szpinak to bardzo dobre źródło białka , dodatkowo idealnie sprawdza się u osób dbających o linie – 100g liści szpinaku to jedynie 16kcal. To bogactwo antyoksydantów, które chronią organizm przed procesem starzenia czy utraty pamięci. Naukowcy odkryli, że zawartość tylakoidów w szpinaku znacznie zmniejsza uczucie głodu i zahamowuje podjadanie. Na rynku mamy szeroki wybór szpinaku w każdej postaci: świeży, mrożony bądź w puszce – najzdrowszym wyborem są świeże liście szpinaku. Przed podaniem należy go dokładnie umyć , a przed przyrządzeniem usunąć twarde łodygi i uszkodzone liście.
ZALETY: dobre źródło potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy C – przeciwutleniaczy chroniących przed rakiem
Czy wiesz, że .. błąd sekretarki w raporcie pewnego amerykańskiego naukowca spowodował, że szpinak przez kilkadziesiąt lat uważany był za bogactwo żelaza. Pani sekretarka wpisując wartości odżywcze wpisała, że 100g zielonego warzywa zawiera aż 30g żelaza zamiast 3g. W ten oto sposób szpinak zyskał wielką sławę.

Z jak Zielona herbata!

Zielona herbata to naturalny napój w walce z cellulitem. Filiżanka herbaty zawiera ok. 40 mg kofeiny, to prawie dwa razy większa ilość niż napój typu cola. Kofeina to środek pobudzający, spożywana w odpowiednich ilościach przyspiesza przemianę materii i ulepsza pracę nerek. Zielona herbata nie tylko wspomoże proces odchudzania, ale także oczyści nasz organizm.
ZALETY: łagodnie przeczyszcza
Czy wiesz, że .. świeży napar herbaty poprawia proces uczenia się, zmniejsza stres i odpręża umysł i ciało. Regularne wypijanie kilku filiżanek świeżej herbaty dziennie zapobiega depresji i zmniejsza zachorowalność.


Istnieje jeszcze wiele innych produktów, które przyczyniają się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Natomiast wszystkie, powyższe składniki ukryte są w naszych posiłkach. Chcesz jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie dbając o linie? Zamów zestaw startowy PiuPiu catering Wrocław , przygotowywany z najlepszych produktów i przekonaj się sam o wyjątkowości naszego cateringu. PiuPiu to catering dietetyczny na terenie Wrocławia, gdzie do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie.
Logo Piu Piu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *